latinica  ћирилица
08/02/2018 |  12:27 ⇒ 16:50 | Autor: RTRS

U Trebinju otvoren simposion "Teologija u javnoj sferi" (FOTO)

U Trebinju je počeo peti godišnji simposion "Teologija u javnoj sferi", koji je okupio teologe i stručnjake iz različitih sfera života, koji će u naredna tri dana govoriti o aktuelnim temama iz različitih oblasti.
Trebinje: Simposion "Teologija u javnoj sferi" - Foto: SRNA
Trebinje: Simposion "Teologija u javnoj sferi"Foto: SRNA

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da treba raditi na međusobnom razumijevanju i pomirenju, jer u suprotnom "života neće biti ne samo za one koji su otišli, već ni za one koji su ostali, a ni za bilo koga ko je iole normalan".

"Ako ne budemo radili na razumijevanju i pomirenju, svi ćemo na kraju biti primorani da uzmemo kofer u ruku i da napustimo ovu zemlju u kojoj napor i pregalaštvo neće imati nikakvog smisla i svrhe sve dok budemo strepili od nekog novog rata i pokolja", naveo je vladika Grigorije.

On je rekao da "zakržljala ekonomija" nije jedini uzrok odlaska ljudi iz BiH, niti je snažna ekonomija razlog koji bi ih u tome mogao spriječiti, već da je uslov svih uslova - mir.

Prema njegovim riječima, borba za mir, slobodu i normalan život ne može se sprovesti u djelo bez spremnosti na žrtvu.

On je naveo da se tokom posljednjih godina borio za međuvjersko i međunacionalno pomirenje i razmijevanje, ali da mu je to zamjerano.

"Godinama mi je moje nastojanje na pomirenje i zbližavanju Trebinja i Dubrovnika spočitavano i zamjerano, čak sam bivao izložen podsmijehu zbog opredijeljenosti za pomirenje s gradom koji se nalazi u našem najbližem susjedstvu", rekao je vladika Grigorije, dodavši da se tim koji su sa podsmijehom posmatrali njegove napore da uspostavi kakav-takav dijalog između ova dva grada, nije gadilo dubrovačko more i sunce, niti drugima trebinjski sir.

Direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović istakao je da su simposioni koji se održavaju u Trebinju, njihovi učesnici, izbor tema, trajanje i organizacija dokaz da gdje ima vjere ima i ljubavi, te da tu nema straha.

Trebinje: Simposion "Teologija u javnoj sferi"

"Onaj ko se ne boji, sigurno pobjeđuje", naglasio je Davidović, dodavši da samo onima koji su okrenuti ka vjeri i ljubavi, Bog je uputio čistu, jasnu i najmoćniju ikada izrečenu poruku nad porukama "Ne boj se, čovječe".

"Ako znamo da je ova poruka jača od one koju su silnici izopačili u - "Ne boj se nikoga, pa ni Boga", onda smo u stanju da mijenjamo zlo ovozemaljskog svijeta", poručio je Davidović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović ocijenio je da je simposion postao potreba ne samo ovog grada i Hercegovine, nego ukupne naučne misli u regionu.

"Ovakav naučni skup pokazuje se nezaobilaznim i zato što se ovdje razmijenjuju mišljenja, stiču nova znanja, stvara mogućnost za bolje razumijevanje", rekao je Petrović.

On je istakao da svi moraju napraviti korak jedni ka drugima - korak prepoznavanja i razumijevanja ukoliko želimo da pomognemo jedni drugima.

"Zato smo zahvalni Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj na hrabrosti i dosljednosti da otvori ovaj svojevrsni dijalog i da, na taj način, uputi poruke mira i zajedništvameđu različitim narodima i vjerama", rekao je Petrović.

Obraćajući se učesnicima skupa predsjednik Centra za filosofiju i teologiju u Trebinju Vladan Perišić istakao je da neposredni susret sa drugima često može biti otrežnjujući, ali i obogaćujući.

"I upravo to je zadatak ovih susreta. Osnovni smisao dijaloga i jeste da kroz razmijenu mišljenja i procjenu argumenata učesnici uče jedni od drugih i tako se mijenjaju, razvijaju i napreduju", rekao je Perišić.

Trebinje: Simposion "Teologija u javnoj sferi"

Prvog dana simposiona biće održane panel diskusije "Umjetnost i kanon: između autentičnog ropstva i /ne/autentične slobode" i "Izazov klerikalizma u Crkvi", o kojoj će razgovarati profesor Tomas Bremer sa Katoličkog bogoslovskog fakultetu u Minsteru /Njemačka/, iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i Aleksandar Đakovac sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Od 19.00 do 20.00 časova predviđeno je otvaranje izložbi "Staklena bašta" i "Alergija".

Izvor: SRNA