latinica  ћирилица
08/02/2018 |  12:41 | Autor: RTRS

Zatražen obilazak sela Kukavice

Na obnovljenom suđenju četvorici bivših pripadnika takozvane Armije BiH za zločin počinjen nad Srbima u Rogatici, odbrane su zatražile da se obiđe lokalitet Kukavica i teren kojim se kretao konvoj u kojem je ubijen 21 civil, a 39 ranjeno.
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba) -
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba)

Tužilaštvo BiH je navelo da ostaje kod ranije provedenih dokaza iz optužnice, predloživši da se iskazi svjedoka reprodukuju.

Branioci optuženih Muhameda i Tarika Šišića, Emira Drakovca, te Aziza Šuše su predložili da se izađe na lice mjesta u selo Kukavice kod Rogatice i da se obiđe širi rejon na tom prostoru, mjesto odakle je krenula kolona sa srpskim civilima, te put kojim su se kretali.

Branilac optuženog Muhameda Šišića, Muhidin Kapo je rekao da će se obilaskom sela Kukavice provjeriti iskaz zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH "ST-2", prenosi Birn.

"Insistiramo na uviđaju lica mjesta jer tvrdimo da "ST-2" nije mogao vidjeti događaj zbog konfiguracije terena. Odgovorno tvrdim da on to nije mogao vidjeti", dodao je Šušin advokat Senad Dupovac.

Advokat Fahrija Karkin, koji brani Drakovca, zatražio je da se ponovno saslušaju svjedoci "ST-1" i "ST-2" kako bi se, između ostalog, utvrdilo da li se radilo o civilnoj ili vojnoj koloni.

Među predloženim dokazima je i knjiga Rajka Kušića, bivšeg komandanta Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, kojom žele dokazati da su se tim lokalitetom kretali i vojnici, ne samo civili.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirza Јusufović je naveo da je donesena odluka da se reprodukuje iskaz svjedoka "ST-2", a u pogledu ostalih prijedloga će naknadno odlučiti.

Do ponovnog suđenja je došlo nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo u oslobađajućem dijelu prvostepenu presudu Muhamedu i Tariku Šišiću, Drakovcu, te Šuši, dok je u osuđujućem potvrdilo 14-godišnju kaznu Drakovcu za zločin počinjen u selima Vratsalići kod Rogatice i Zebina Šuma /opština Foča/.

Drakovac je osuđen da je, zajedno s drugom osobom, učestvovao u ubistvu i skrnavljenju tijela civila Miloša Kovačevića u Vratsalićima, te za mučenje zarobljenog pripadnika VRS.

Prvostepenom presudom iz marta 2017. godine Drakovac je oslobođen optužbe da je, zajedno sa Muhamedom i Tarikom Šišićem te Šušom, učestvovao u napadu na konvoj u Kukavicama kada je smrtno stradao 21 civil, a 39 ih je ranjeno.

Naredno ročište je zakazano za 7. mart.

Izvor: SRNA