latinica  ћирилица
08/02/2018 |  13:11 | Autor: RTRS

Ćosić: Izmjene Zakona o koncesijama dobre za lokalne zajednice

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić rekao je da su usvojene izmjene i dopune Zakona o koncesijama dobre, jer jedinice lokalne samouprave stavlja u povoljniji položaj.
Ljubiša Ćosić - Foto: SRNA
Ljubiša ĆosićFoto: SRNA

Ćosić je naglasio da ovaj zakonski akt potpunije uređuje ovu oblast, preciznije određuje samu materiju koncesione naknade, te proširuje mogućnost davanja koncesije na određene oblasti i preciznije definiše na koji način će to biti uređeno.

"Primjenom ovog zakona lokalne zajednice će za prirodna bogatstva na svom području uspjeti da ostvare određenu korist i veći prihod. Tu, prije svega, mislim na elektroenergetske objekte, područja koja su bogata šumom i koja su lovna ili zaštićena područja", istakao je Ćosić i dodao da je dobar potez resornog ministarstva što dopunjuje ovaj zakon.

Prema njegovom mišljenju, ovaj zakon je veoma bitan i za lokalne zajednice koje će određene oblasti poput trgovine, ugostiteljstva ili komunalne djelatnosti, razvijati na bazi javno-privatnog partnerstva, a kroz davanje koncesije bilo za ustupljeno pravo ili korištenje koncesije.

"Za Savez je bitno, a odnosi se na funkcionisanje lokalnih zajednica, da se, osim koncesione naknade u oblasti elektroenergetike, energetike, rudarstva i geologije, što je do sada tretirano, uvodi i mogućnost uvođenja novih koncesionih naknada u oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva, saobraćaja i veza, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede", naglasio je Ćosić.

On je naveo i da je lokalnim zajednicama interesantna i koncesiona naknada u oblasti komunalne djelatnosti, upravljanja otpadom i obavljanja djelatnosti u zaštićenim područjima.

Ćosić je naglasio da se donošenjem ovog zakonskog akta rješava situacija da naknada za korištenje određenih prirodnih resursa bude naplaćivana dva puta po osnovu različitih propisa.

"Paralelno sa ovim zakonom ide i zakon o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu korištenja električne energije, tako da će biti izbjegnuta situacija da se neka naknada naplaćuje dva puta", pojašnjava Ćosić.

Prema njegovom mišljenju, predlaganjem ovog zakona išlo se u dobrom pravcu zato što je njime dopunjena odredba prema kojoj se vrši raspodjela prihoda od koncesione naknade za proizvodnju elektirčne energije na način da se dijeli između Budžeta Republike Srpske i budžeta jedinica lokalne samouprave na čijoj se teritoriji obavlja koncesiona djelatnost u omjeru 95:5 odsto.

On ukazuje i na to da ovaj zakon u dva dijela reguliše koncesionu naknadu - koncesiona naknada za ustupljeno pravo i koncesiona naknada za korištenje koncesije.

"Zakonom je za svaku od navedenih oblasti tačno utvrđen raspon u procentima koliko ide za uspupljeno pravo, a koliko za korištenje koncesije", rekao je Ćosić.

Navodi da je ovim zakonom konačno utvrđeno, kad je u pitanju naknada za korištenje elektroenergetskih objekata, da se ona obračunava po proizvedenom kilovat-satu što do sada nije bio slučaj, tako da lokalnim zajednicama i to ide u prilog.

Izvor: SRNA