latinica  ћирилица
08/02/2018 |  14:18 ⇒ 14:21 | Autor: RTRS

Do 31. marta kreiranje zakona za znakovnom jeziku

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić izjavio je danas da bi do 31. marta trebalo da bude kreiran zakon o znakovnom jeziku.
Pres konferencija Saveza slijepih - Foto: SRNA
Pres konferencija Saveza slijepihFoto: SRNA

Suzić je rekao na konferenciji za novinare u Banjaluci da je obezbijeđena redovnost isplata naknada za pomoć i njegu drugog lica, zahvaljujući odluci Vlade Republike Srpske da te naknade budu isplaćivane do 20. u mjesecu.

On kaže da je Vlada donijela odluku da se do 20. u mjesecu za prethodni mjesec vrši isplata tih naknada za pomoć i njegu drugog lica.

- Da nismo vršili dodatni pritisak to se ne bi desilo, s tim što još postoji problem u opštinama koje nisu izmirile zaostale obaveze, poput Lopara, Ugljevika, Srpca, Kneževa - naveo je Suzić.

On je najavio da bi sutra trebalo da bude održan četvrti sastanak Radne grupe za unapređenje položaja lica sa invaliditetom, izrazivši nadu da će se razumnim mjerama uspjeti da se izbore za povoljniji status ove populacije.

Suzić navodi da Savezu značajno otežava rad to što mu se sredstva iz budžeta Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske isplaćuju krajem godine ili početkom naredne za prethodnu.

- Nadamo se da ćemo uspjeti obezbijediti da nam se ta sredstva doznačuju barem kvartalno - rekao je Suzić.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljeno je priznanje koje je Savez slijepih dobio povodom Dana Republike, kao i monografija "Četvrt vijeka brige o slijepima" i projekat "Uslužni servisi podrške".

Suzić je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom Dana Republike, odlikovao Savez Ordenom Njegoša trećeg reda, što je, kako je ocijenio, potvrda da su na pravom putu i daje podstek za dalju borbu za unapređenje statusa ove organizacije i njenog članstva.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević rekla je da je Savez slijepih već dvije godine na budžetu resornog ministarstva i da godišnje dobija 32.500 KM.

Osim toga, kaže Sladojevićeva, Ministarstvo daje podršku projektnim aktivnostima Saveza iz sredstava Lutrije Republike Srpske, a projektu "Uslužni servisi podrške" obezbjeđeno je 9.000 KM.

Govoreći o Radnoj grupi za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, Sladojevićeva kaže da je u njen rad uključeno više resornih ministara koji razgovaraju sa predstavnicima saveza od javnog interesa s ciljem donošenja najboljih mjera za unapređenje položaja lica sa invaliditetom.

Na konferenciji za novinare je najavljeno da bi Savez slijepi Republike Srspke uskoro trebalo da počne sa relaizacijom projekta "Uslužni servisi podrške" vrijednog 18.000 KM, a koji će u iznosu od 9.000 KM finansirati resorno ministarstvo, a ostatak će obezbijediti Savez.

Ovim projektom biće omogućeno sprovođenje treninga za jačanje fizičke kondicije na spravama u mini-teretani i pružanje usluga relaksacije u fizioterapeutskom salonu za stotinjak lica sa invaliditetom mlađe životne dobi.

Sekretar Saveza slijepih i slabovidnih Јovica Radanović predstavio je monografiju "Četvrt vijeka brige o slipima" koja je objavljena povodom obilježavanja 25 godina rada i postojanja Saveza s ciljem informisanja javnosti o dosadašnjim važnijim rezultatima rada.

Izvor: SRNA