latinica  ћирилица
08/02/2018 |  14:43 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Plenković bi sa Vučićem, ipak, o ratnoj odšteti

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da bi sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom predstojeće posjete Zagrebu, volio da se u razgovoru dotaknu pitanja zaštite manjina, ne isključujući i mogući razgovor o ratnoj šteti.
Vučić poklonio Plenkoviću čokoladu - Foto: RTS
Vučić poklonio Plenkoviću čokoladuFoto: RTS

Predsjednik Vučić će u Zagrebu boraviti 12. i 13. februara. Plenković je rekao da se danas sastaju pomoćnici ministara i državni sekretari u okviru bilateralne komisije koja se bavi otvorenim pitanjima u odnosima Hrvatske i Srbije - nestali, pravosudna saradnja, granice, povraćaj imovine, ratne štete.

"Na kraju je bilo i nekih dilema po pitanju ratne odštete. Treba podsjetiti na Član 7 Sporazuma o normalizaciji koji je potpisan 23.8.1996. u Beogradu. Dogovoreno je da se u roku od šest mjeseci potpiše sporazum za naknadu, ali taj sporazum nažalost nikada nije potpisan. Možemo i o toj obavezi razgovarati i prilikom ove posjete da onima koji nisu svjesni objasnimo jasan i opravdan interes Hrvatske", rekao je Plenković.

Predsjednik Srbije je, komentarišući izjavu premijera Plenkovića da u Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti, poručio da ne bi pokretao to pitanje da je na mjestu Plenkovića.

"Bojim se da Hrvatska ne samo da ne može ništa dobiti, već može mnogo izgubiti. Mogao bih to potkrijepiti hiljadama teških argumenata", rekao je Vučić.

Izvor: RTS