latinica  ћирилица
08/02/2018 |  15:08 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

U Trebinju počeo peti simpozijum "Teologija u javnoj sferi" (VIDEO)

U Trebinju je počeo peti simpozijum "Teologija u javnoj sferi". "Sve nam je uzalud ako ne bude mira", istakao je na otvaranju skupa vladika Grigorije , koji je u ime Međureligijskog vijeća BiH i potpisao Platformu za mir.
Trebinje - simpozijum - Foto: RTRS
Trebinje - simpozijumFoto: RTRS

Nije dovoljno da samo govorimo o miru, slobodi, ljubavi i da to ostanu samo puke riječi, moramo da djelamo u tom pravcu, i da to bude u cjelini našeg bića- istakao je episkop zahumsko hercegovački i primorski na otvaranju simpozijuma. Međusobno razumijevanje i pomirenje uslovi su bez kojih nema napretka i opstanka. 

"Zbog toga je savaka ideja govorenja o miru suštinski važna, i ako hoćemo da živimo kao normalni ljudi. To ne može biti samo prazna riječ", rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Vladika Grogorije je u ime Međureligijskog vijeća, čiji je trenutno predsjednik, potpisao Platformu za mir, dokument kreiran u okviru mirovnog projekta Pro-budućnost, koji su do sada potpisali predstvnici više od 60 gradova i opština, Savjet ministara, članovi Predsjedništva BiH, te druge institucije. Pro-budućnost je projekat koji sprovode USAID i CRS. 

"Drugoga puta nemamo. Moramo se naviknuti da ova zemlja i njeni narodi moraju graditi zajednički život, a prostora i resursa ima za sve", izjabio je mostarski muftija Salem Dedović.

Učesnike simpozijuma pozdravili su i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović i predsjednik Centra za filosofiju i teologiju Vladan Perišić. Tokom tri dana na simpozijumu će biti održano nekoliko predavanja i panel diskusija o savremenom životu, filozofiji, teologiji, a planirane su i prateće promocije i izložbe.