latinica  ћирилица
08/02/2018 |  15:37 | Autor: RTRS

Zvornik- Bez dogovora, bojkot nastave

Na sastanku u Zvorniku na inicijativu Bošnjaka čija djeca ne pohađaju školu od drugog polugodišta u područnom odjeljenju Liplje, koje je u sastavu zvorničke Osnovne škole "Sveti Sava", ni danas nije postignut dogovor i nastavljen je bojkot nastave.
Bojkot nastave u  OŠ Sveti Sava u Liplju, Zvornik - Foto: RTRS
Bojkot nastave u OŠ Sveti Sava u Liplju, ZvornikFoto: RTRS

Predsjednik Skupštine grada Zvornika Mersad Mehmedović rekao je da nije urodio plodom sastanak kome su prisustvovali predstavnici roditelja bošnjačke djece iz Liplja, Snagova, Križevića i drugih naselja, te OEBS-a, OHR-a, Ombudsmana za ljudska prava, direktori osnovnih škola "Sveti Sava" i "Desanka Maksimović".

"Dogovoreno je da ja, kao predstavnik lokalne zajednice, organizujem naredni sastanak kome bi prisustvovao ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, predstavnici međunarodnih organizacija, odnosno učesnici ovog sastanka", dodao je Mehmedović.

Predstavnik roditelja iz Liplja Muharem Sinanović rekao je da su roditelji sinoć održali sastanak i odlučili da djecu ne šalju u školu sve dok ne budu učila "bosanski jezik".

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Radomir Petrović rekao je da bošnjačka djeca iz Liplja ne pohađaju nastavu od 22. januara, kada je počelo drugo polugodište, dok u drugim područnim odjeljenjima redovno pohađaju.

Direktor Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Čelopeka kod Zvornika Sanja Tanacković rekla je da se nastava odvija redovno i u područnom odjeljenju ove škole u Križevićima, gdje su većinom bošnjačka djeca.

Ona je dodala da roditelji te djece nastavljaju da traže svoja prava u vezi pitanja "bosanskog jezika", ali da djecu redovno šalju na nastavu.

Predstavnik OEBS-a apelovao je na roditelje iz Liplja da njihova djeca krenu na nastavu, odnosno da ne uskraćuju djeci pravo na obrazovanje, a da se pitanje jezika rješava dogovorom u narednom periodu.

Ovaj stav roditelji bošnjačke djece iz Liplja nisu prihvatili.

Roditelji bošnjačke djece traže da se u đačke knjižice, umjesto jezik bošnjačkog naroda, upisuje "bosanski jezik".

Sastanak o istoj temi bio je održan i u četvrtak, 1. februara.

Izvor: Srna