latinica  ћирилица
08/02/2018 |  16:21 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Za socijalno zbrinjavanje radnika 504.126 KM

Vlada Republike Srpske odobrila je danas 504.126 KM za socijalno zbrinjavanje radnika.Ova sredstva namijenjena su za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 88 radnika iz 33 preduzeća koji su procesom stečaja ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

Fondu PIO raspoređuje se iznos od 487.497 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 73 radnika iz 29 preduzeća koji su se prijavili na Јavni poziv Fonda PIO Republike Srpske do 31. decembra 2017. godine, u skladu sa rješenjem Vlade Srpske od 2. februara 2017. godine, a koji uplatom navedenih sredstava stiču uslove za starosnu penziju.

Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske raspoređuje se iznos od 16.628 KM za uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za radnike preduzeća u stečaju - GP "Radnik-gradnja" AD iz Modriče, ZZ "Dojčin Lukić" iz Lopara, Stambena zadruga "Prostor" iz Trebinja i AD "Trgopromet" iz Dervente, a doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje biće izmiren u narednom periodu.

Usvojena informacija o sprovođenju mjera i aktivnosti iz Akcionog plana Republike Srpske

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o sprovođenju mjera i aktivnosti iz Akcionog plana Republike Srpske za realizaciju preporuka iz izvještaja misije stručne procjene EU u BiH po pitanju slobode izražavanja, iz aprila 2016. godine.Akcionim planom definisane su 43 mjere i aktivnosti za realizaciju 32 preporuke Misije EU, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Republičke institucije su u periodu od maja do decembra 2017. godine, od ukupno 43 mjere/aktivnosti realizovale 38 mjera/aktivnosti, od čega je za 28 mjera/aktivnosti ili 70 odsto realizacija kontinuirana.

Za tri mjere/aktivnosti realizacija je u toku, dok će se dvije mjere realizovati u 2018. godini.

Spriječiti dalja oštećena spomenika na Tjentištu

Vlada Republike Srpske zadužila je Nacionalni park "Sutjeska" da preduzme aktivnosti na sprečavanju daljih oštećenja spomenika "Bitka na Sutjesci-Dolina heroja" usljed klizišta.Vlada je zadužila Republičku direkciju za obnovu i izradnju i Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju da u saradnji sa Nacionalnim parkom "Sutjeska" i nadležnim organima opštine Foča odmah pristupe izradi projekta sanacije klizišta i druge potrebne tehničke dokumentacije, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

"Zadužuje se Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da nakon izrade projekta i tehničke dokumentacije predloži Vladi Srpske način sanacije, dinamiku i način finansiranja sanacije ovog kompleksa", dodaje se u saopštenju.

Vlada je prihvatila informaciju o klizištu na lokalitetu spomenika "Bitka na Sutjesci-Dolina heroja" u Nacionalnom parku "Sutjeska".

Usklađivanje zakonodavstva Srpske sa pravnim tekovinama EU

Vlada Republike Srpske usvojila je Akcioni plan usklađivanja zakonodavstva Republike Srpske sa pravnom tekovinom EU i pravnim aktima Savjeta Evrope za 2018. godinu.Vlada zadužuje republičke organe uprave da se pri izradi propisa pridržavaju ovog akcionog plana i Odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva Republike Srpske sa pravnom tekovinom EU i pravnim aktima Savjeta Evrope, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Zadužuju se republički organi uprave da do 31. decembra 2018. godine Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju dostave izvještaje o realizaciji Akcionog plana usklađivanja zakonodavstva Republike Srpske sa pravnom tekovinom EU i pravnim aktima Savjeta Evrope za ovu godinu.

Prihvaćena informacija o izgradnji Regionalnog centra Foča

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o projektu izgradnje objekta Regionalnog centra Foča Instituta za javno zdravstvo Srpske.Imajući u vidu da neadekvatan poslovni prostor u kojem se danas nalazi Regionalni centar Foča otežava ne samo razvoj ove organizacione jedinice, nego i njeno svakodnevno funkcionisanje, neophodno je da se u što kraćem roku preduzmu neophodni koraci na izgradnji savremenog, adekvatnog poslovnog objekta, koji će dugoročno u potpunosti zadovoljiti potrebe Regionalnog centra Foča, navodi se u ovoj informaciji.

Ovaj poslovni objekat bio bi izgrađen na parceli koja je u tu svrhu i prenesena u svojinu Instituta i koja se nalazi u krugu Univerzitetske bolnice Foča, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Okvirni plan je da objekat bude neto površine 350 metara kvadratnih, bruto površine 400 metara kvadratnih, a procijenjena vrijednost investicije je 400.000 KM.