latinica  ћирилица
08/02/2018 |  16:23 ⇒ 19:13 | Autor: RTRS

Savjet ministara: Zakoni o krivičnom postupku i OBA skinuti sa dnevnog reda

Savjet ministara skinuo je sa dnevnog reda današnje sjednice prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji koje se tiču posebnih mjera i ovlaštenja u vezi sa praćenjem lica koja se dovode u vezu sa terorizmom, jer je stav su ministara iz reda HDZ BiH bio da predložene izmjene i dopune treba da prođu javnu raspravu.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić podsjetio je da je Ustavni sud BiH po apelaciji poslanika HDZ BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH Borjane Krišto utvrdio da pojedini članovi navedenih zakona nisu u skladu sa Ustavom i da je u roku od šest mjeseci potrebno izmijeniti i dopuniti ove zakone, ili će po isteku tog roka sporne odredbe prestati da važe.

"Savjet ministara zadužio je Ministarstvo pravde da pripremi izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH, a Ministarstvo bezbjednosti Zakona o OBA", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, prijedlozi izmjena i dopuna ova dva zakona razlikuju se u dužini trajanja posebnih privremenih mjera i ovlaštenja.

"Ministarstvo bezbjednosti predložilo je da posebne mjere mogu da traju 48 mjeseci, uz naredbu suda, s tim da se sud svakih 30 dana obavještava o daljoj potrebi, dok je prijedlog Ministarstva pravde Bih da posebne mjere praćenja traju 24 mjeseca", precizirao je Mektić.

On je dodao da je informisao Savjet ministara o praksi evropskih zemalja koje nemaju tog ograničenja, pa nekoga ko se dovodi u vezu sa terorizmom mogu da prate 20 godina ili neograničeno.

"Smatrao sam da prekratak rok pravi problem ne samo nama, jer često puta jednog teroristu pratimo i mi, i Srbija, Hrvatska, Slovenija, Njemačka. Ako mi nakon 24 mjeseca iskočimo iz tog programa, šta njima vrijedi što ga prate", naveo je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH rekao je da je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o OBA sačinila radna grupa u kojoj su bili eksperti iz suda, tužilaštva i bezbjednosnih agencija.

"To su uradili eksperti i oni su rekli 48 mjeseci. Neću da političari, Savjet ministara, mijenjaju rok koji su dali eksperti i insistirao sam da ostane ovaj rok", izjavio je Mektić i dodao da birajući između političkih interesa i bezbjednosti građana, bira bezbjednost građana.

Mektić je rekao da ne želi da nakon skorog isteka roka od šest mjeseci, kad po odluci Ustavnog suda prestanu da važe sporne odredbe, BiH skine 100, 200, 300 ili 500 lica koja se prate posebnim mjerama.

"Šta to znači, da pustimo 300 lica koja dovodimo na bilo koji način u vezu sa terorizmom izvan svakog nadzora i kontrole", upozorio je Mektić i pozvao Savjet ministara da se ovi zakoni upute u hitnu proceduru kako bi se izbjegla ovakva situacija.

On je objasnio da je jedan broj ministara insistirao da se obave javne konsultacije, iako je poslovnikom moguće da se prijedlozi zakona kad su u pitanju hitne mjere ne upućuju u javne konsultacije.

"Rekao sam da neću da snosim nikakvu odgovornost da se poslije šest mjeseci skidaju lica sa posebnih mjera i da dovodimo u opasnost bezbjednost države i građana", zaključio je Mektić.

Na čelu Ministarstva pravde BiH nalazi se kadar HDZ BiH Јosip Grubeša

Izvor: SRNA