latinica  ћирилица
08/02/2018 |  16:33 | Autor: RTRS

Mektić: U UO "Askera" Orić i dva sporna lica

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da ima informaciju da su u upravnom odboru organizacije "Askeri" ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić i još dva lica za koja je rekao da su sporna.
Dragan Mektić (Foto:N1/Screenshot) -
Dragan Mektić (Foto:N1/Screenshot)

Mektić je u izjavi novinarima naveo da je Ministarstvo bezbjednosti BiH ozbiljno pristupilo provjeri informacije o organizaciji "Askeri".

"Nakon prvih provjera, za mene postoje indikativne stvari, sumnjivo je što se neka lica iz kriminalnog miljea opet nalaze u upravnom odboru tog udruženja i diretno njime upravljaju", rekao je Mektić i izrazio sumnju u njihove dobre namjere.

Ministar bezbjednosti obećava da će, ako budu postojali dokazi da organizacija "Askeri" na bilo koji način izlazi iz granica zakona dostaviti kompletnu informaciju tužilaštvu da se bavi time.

"Nismo još do kraja izvršili provjeru, početne informacije su indikativne zbog čega sumnjam u časne namjere tog udruženja. Ne sumnjam u djecu, ona samo mogu biti zloupotrijebljena", dodao je Mektić.

Pojavljivanje paravojnih formacija u BiH u posljednje vrijeme, prema njegovim riječima, dovodi do toga da se može govoriti o ugroženosti bezbjednosti građana BiH.

"Latentna politička kriza koju na raznim nivoima proizvode ključni političari u BiH za rezultat dobija paramilitantno organizovanje. To je direktna posljedica politike ključnih političara, koji bi trebalo da donose mir i stabilnost", smatra Mektić.

Navodeći da čak i vlasti u nekim slučajevima angažuju lica iz kriminalnog podzemlja, Mektić je rekao da se kao sljedeći korak može očekivati nasilje.

Krajem januara na "Јutjub" kanalu objavljen je snimak u kojem vehabijska organizacija "Asker" /na turskom jeziku asker znači vojnik/ vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece uzrasta od devet do 17 godina.

Izvor: SRNA