latinica  ћирилица
08/02/2018 |  17:06 ⇒ 09/02/2018 | 08:09 | Autor: RTRS

Nikola Perić o ulozi poslanika u vrijeme rata u BiH (VIDEO)

Zasjedanje Skupštine ni danas nije prošlo bez rasprava o učešću u ratu. Poslanike opozicije posebno je pogodila prozivka poslanika SP Zdenke Gojković, koja je podsjetila da su predstavnici Saveza za promjene u bh. Parlamentu podržali prijem za osnivača sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva.
Nikola Perić - Foto: RTRS
Nikola PerićFoto: RTRS

Kao odgovor uslijedila je serija replika koje su se ticala i učešća u ratu predsjednika Srpske Milorada Dodika. Kakva je zaista bila uloga narodnih poslanika u vrijeme rata, za Dnevnik RTRS-a je odlučio da ispriča jedan od članova prvog saziva Narodne skupštine - Nikola Perić iz Pelagićeva.

Republika Srpska ne bi mogla biti građena bez svog osnivačkog akta. Zato su poslanici prvog saziva, sa ponosom to mirnodopski usvojili 9. januara. U tome je njihova najveća vrijednost, i svako omalovažaavnje tih ljudi, kaže Perić, pokušaj je urušavanja temelja Republike Srpske. 

"Јa sam ponosan na Republiku Srpsku i ne dozvoljavam da u ovim svakodnevnim političkim obračunima bilo kojih stranaka, nas omalovažaavju", rekao je Perić.

Ondašnja opozicija nije isto što ova, tvrdi bivši poslanik. Onda smo bili jedinstveni u nesreći koja se nadvijala nad narodom, i odluke od životnog značaja usvajane su uglavnom jednoglasno. Opozicije ne smije da bude u vremenima teškim po naciju, citira Perić Čerčilovu maksimu.

"Kada smo konstituisali Predsjedništvo, kada je Fikret Abdić prenio ovlašćenja i kada je Alija Izetbegović postao predsjednik šestočlanog odnosno, sedmočlanog predsjedništva, bilo je 2:2:2 i jedan Јugosloven. Prvi je za skupštinu izašao Milorad Dodik i rekao da ne priznaje Aliju Izetbegovića za predsjednik", naglasio je Perić.

Najvažnije, životne dokumente koje je donosio prvi saziv republičkog parlamenta, na terenu su branili borci. 

"Mi smo donijeli te akte i borili se. Možda je bilo i grešaka, ali da nije bilo tih akata, borci bi bili pobunjenici u BiH", dodao je Perić.

To i jeste najveći problem unitarista BiH. Pod izgovorom demokratskih promjena, grčevito se, korak- po korak, bore za razvlašćenu i ogoljenu Republiku Srpsku, kaže Perić.