latinica  ћирилица
08/02/2018 |  17:13 | Autor: RTRS

VSTS BiH: Pozitivno mišljenje s rezervom o Nacrtu zakona o krivičnom postupku

Visoki sudski i tužilački savjet BiH danas je usvojio pozitivno mišljenje s rezervom u odnosu na dva člana zakona o krivičnom postupku BiH, koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH.
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine - Foto: RTRS
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i HercegovineFoto: RTRS

Predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija rekao je da se jedan član odnosi na odredbu koja reguliše obraćanje glavnom tužiocu umjesto dosadašnjeg obraćanja Kolegijumu Tužilaštva u slučajevima kada istraga traje duže od šest mjeseci.

On je naveo da je do sada u takvim slučajevima Kolegijum predlagao mjere koje bi doprinijele da istraga bude efikasnija, što se u praksi pokazalo kao dobro rješenje.

"Ustavni sud BiH nije razmatrao ovu odredbu, nije je osporio i nije našao da je ona neustavna. U ovom nacrtu zakona dolazi do promjene te odredbe, iako mi mislimo da je ona dobra i da je ne treba mijenjati", izjavio je Tegeltija novinarima u pauzi sjednice.

Prema njegovim riječima, Kolegijum, kao zbor svih tužilaca, pojačava transparentnost u radu tužilaštava, te predstavlja zaštitu glavnog tužioca od percepcija da se sve dešava u zatvorenom krugu ljudi i da o tome niko ništa ne zna.

Druga rezerva odnosi se na odredbe koje se odnose na davanje imuniteta, na koje članovi VSTS-a tokom rasprave nisu davali konkretne sugestije.

Tegeltija smatra da je čitav koncept ove odredbe dosta problematičan, jer nije dovoljno uvažio sve aspekte, potrebe i, prije svega, sve rizike davanja imuniteta.

"Generalno, mi smo za čitav Nacrt zakona o krivičnom postupku dali pozitivno mišljenje, ali mislim da zakonodavac treba da u konačnom prijedlogu obrati posebnu pažnju na ove dvije odredbe i da ih uredi na način kako bi one u ovom dijelu bile efikasne, provodive i kako bi izbjegli sve moguće rizike u njihovom sprovođenju", naveo je Tegeltija.

Nakon informacije o posjeti potpredsjednika VSTS-a Јadranke Lokmić Misirače Kantonalnom sudu Sarajevo, članovi Savjeta su i u ovom slučaju usvojili dva zaključka koji se odnose na načine rješavanja najakutnijih problema u toj pravosudnoj instituciji.

Prvi zaključak odnosi se na jačanje personalnih kapaciteta, odnosno utvrđivanja eventualnih potreba za proširenje sistematizacije Kantonalnog suda u kojem je, kako je rečeno, najveći broj najstarijih predmeta.

Drugi problem je prostornog karaktera, jer su u jednoj zgradi smještena dva suda - Kantonalni i Opštinski. Zbog toga postoji problem distribucije prostora na štetu Kantonalnog suda koji nije u mogućnosti da zaposli pet sudija za koja su obezbijeđena sredstva, a koja mogu biti izabrana.

"VSTS o tome ne može da donese odluku, jer mi nismo vlasnici, niti upravljamo zgradom u kojoj su smještena ova dva suda. Mi ćemo predsjednicima ovih sudova i ministru pravde Kantona Sarajevo dati preporuku na koji način smatramo da treba riješiti ovaj problem.

Izvor: SRNA