latinica  ћирилица
08/02/2018 |  18:40 ⇒ 09/02/2018 | 07:45 | Autor: RTRS

Počelo ponovljeno suđenje za zločin u Kukavicama kod Rogatice (VIDEO)

Pred Sudom BiH počeo je drugostepeni postupak protiv Muhameda i Tarika Šišića, Emira Drakovca i Aziza Šuše - optuženih, pa u prvostepenom postupku oslobođenih zbog zločina nad srpskim civilima u mjestu Kukavice kod Rogatice u avgustu 1992. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

Zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, Apelaciono vijeće ukinulo je oslobađaujuću presudu kojom je potvrđeno da su optuženi počinili zločin , ali da su bili "u zabludi", kako je tada obrazlagao sudija Davorin Јukić, misleći od izbjegličke kolone da je vojna.

Goraždansko – sarajevske "zablude" na provjeri! Nakon što su sarajevski ratni sudija Davorin Јukić i njegove u sudijske toge, zaogrnute, kolege Јasmina Kosović i Darko Samardžić sramotno oslobodili "zabludjele" goraždanske diverzante - ubice, Apelaciono vijeće utvrdilo je da su u "zabludi" bili i Јukić i društvo. Suđenje je vraćeno na početak. 

"Prvostepeni sud je propustio savjesno ocijeniti sve izvedene dokaze, te obrazložiti iz kojih razloga samo nekima od njih poklanja vjeru, što sve izaziva sumnju u ispravnost utvrđenog činjeničnog stanja, a prvostepenu presudu čini manjkavom" - navodi se u drugostepenoj presudi. 

Preciznije – "nesavjesni" sudija Јukić i kolege mu, iz prvostepenog vijeća, pritisnuti dokazima, priznali su da su diverzanti, predvođeni komandirom Muhamedom Šišićem, napali kolonu putničkih automobila i autobus pun srpske nejači. Likvidirali su najmanje 21-og i ranili najmanje 39 civila iz kolone. No, "nesavjesno" nisu znali diverzanti – ubice da pješadijskim oružjem ubijaju dječicu i starce zagazile u 9.-u deceniju života. Od njih im se, kazivao je, "nesavjesni" sudija "pričinili" srpski jurišnici! A od traktora i automobila marke lada ili jugo, tenkovi i haubice u borbenom poretku. Kolona u bijegu od goraždanskih zlotvora nije tim istim zlotvorima, bila najavljena, niti na početku ratnog pakla, po konvencijama obilježena, nezapamćeno je dalje Јukić, pravdao zločince i zločin. A i prestali su, da pucaju, čim su gle čuda, "shvatili" da ubijaju civile.

"U zabludi”"su ubijene i teško ranjene "nesavjesno" ostavili, bez pomoći - u lokvama krvi! Priliku da Јukićevu i savjest njegove družine "operu" imaće sudije Mirza Јusufović, Redžib Begić i Mirko Božović. Zahtjevu odbrane da se svi svjedoci u sudnici ponovo saslušavaju, a neki od njih, poput zaštićenog ST2 svjedočili su sedam dana, nisu udovoljili. 

"Vijeće je odlučilo da se iskaz ST2 reprodukuje za oslobađajući dio dakle, da se ne izvodi ponovo". rekao je Јusufović.

O zahtjevu odbrane da se izvrši nepotpuna rekonstrukcija na mjestu zločina, kojoj bi prisustvovali ključni svjedoci, Apelaciono vijeće, odlučiće naknadno. 

A da li će i oni "nesavjesno" i "u zabludi", poput prethodnika, odluke donositi? Preživjeli iz kolone već skamenjeni, četvrt vijeka dugim goraždansko – sarajevskim “zabludama”, bojažljivo izgovaraju da žele samo pravdu.

"Da dođe pravda na pravo mjesto, jer poslije prve presude, to je sramna presuda, to je nenormalno, pa pitamo se je li to moguće pobiti žene i djecu i ne odgovarati", istakao jepreživjeli iz kolone Ranko Ikonić.

Da nije bilo "zabludjelo" sarajevsko pravosuđe odavno već ispisalo bi i nove optužnice za masakr u Kukavicama. Među ostalima bar zbog komandne odgovornosti protiv Nedima Alagića Pede, tadašnjeg komandanta Rogatičke brigade, čiji su diverzanti bili sastavni dio. Istražili bi ulogu Ramiza Salića, Nurije Kojevića, Samira Kurtića. No, umjesto toga, i prijeratni osumnjičeni zločinac, a ratni "zlatni ljiljan" Alagić, postao je ugledni goraždanski biznismen i vladajućim političarima blizak koncesionar. Mirno gazduje goraždanskim lovištima, šumama, vodama. ....A slike Kukavičkog pakla kod preživjelih još svježe.

"Ispred nas je moja komšinica poginula – kola puna žena – niko drugi nije bio – i 20 godina kasnije ja ne mogu da zaspim kako treba", kaže preživjela Velinka Lasica.

"Svaki dan teže ide jer ja imam unučad, moja su unučad godišta sada ove djece koja su poginula .Kad se sjetim tih jaukanja, pomagnjavije, djece, to je ležalo po autobusu", dodao je Ikonić.

Sjećanja preživjelih, odavno već pohranjena su u "nesavjesnom" i "zabludjelom" sarajevskom pravosuđu. No, hoće li zločince, bar četvoricu optuženih, stići i kazna? O tome će, da li slučajno, umjesto jednog ratnog sudije – sarajevskog Davorina Јukića, sada odlučivati dvojica – zenička ratna perjanica Redžib Begić i tuzlanska Mirza Јusufović!? Hoće li nastaviti praksu sarajevske "zablude"!?