latinica  ћирилица
08/02/2018 |  19:13 | Autor: RTRS

Savjet ministara: Odluka o povlačenju druge tranše MMF-a od 155.571.502 KM

Savjet ministara donio je odluku o povlačenju druge tranše Proširenog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom u ukupnom iznosu 155.571.502 KM te ovlastio Ministarstvo finansija i trezora BiH da izda promisornu notu.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Ministarstvo finansija i trezora BiH će izvršiti alokaciju sredstava druge tranše MMF-a u omjeru dvije trećine za budžet Federacije BiH i jedna trećina za budžet Republike Srpske, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara donesena je odluka o korištenju sredstava naplaćenih od Srbije na ime korištenja zgrade Ambasade bivše SFRЈ u Ankari za period od 1. januara 2012. godine do kraja 2016. godine u iznosu od 555.300 dolara.

Ova sredstva biće iskorištena za rekonstrukciju i opremanje objekata koje je BiH dobila sukcesijom imovine bivše SFRЈ u Madridu i Budimpešti, a Savjet ministara donijeće odluku o realizaciji višegodišnjeg projekta.

U saopštenju se dodaje da se rekonstrukcijom tih objekata želi omogućiti preseljenje diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u vlastite objekte.

Savjet ministara odredio je delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u bolnici Zenica, vrijedan 10 miliona evra.

Cilj ovog projekta je poboljšanje energetske efikasnosti u bolnici u Zenici, smanjenje potrošnje energije i emisija ugljen-dioksida, sprečavanje poplave u prostorijama bolnice, što je značajno za okolinu i očuvanje ljudskog zdravlja, ali i za povećanje kvaliteta usluga koje se pružaju pacijentima.

Zajam je alociran na Federaciju BiH sa rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda.

Zaključeno je da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa nadležnim institucijama entiteta i Brčko distrikta, nastaviti da koordiniše aktivnosti harmonizacije politike poljoprivrednog zemljišta u BiH.

Ovaj zaključak proistekao je iz Informacije o preduzetim mjerama u oblasti politike poljoprivrednog zemljišta, koju je Savjet ministara usvojio na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Provođenju zemljišne reforme u BiH u procesu usklađivanja ove oblasti sa legislativom EU, a s ciljem povećavanja efikasnosti poljoprivredne
proizvodnje i konkurentnosti u zemlji, prethodiće izrada više sektorskih analiza.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog sporazuma o saradnji u oblasti turizma sa Makedonijom, kojim se jača ukupna bilateralna saradnja, a koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Intenziviranjem saradnje u oblasti turizma dvije zemlje podstiču bolje shvatanje kulture, istorije i života u drugoj zemlji te stvaraju okvir za obostrani turistički rast.

Utvrđen je Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o ekonomskoj saradnji BiH i Makedonije, da bi se ojačale ekonomske veze i saradnja privrednih subjekata, te stvorili uslovi za zajednički pristup trećim tržištima. Prijedlog osnova biće dostavljen Predsjedništvu BiH.

Prihvaćena Informacija o tehničkoj finalizaciji odgovora BiH na Upitnik EK

Savjet ministara prihvatio je Informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u kojoj se navodi da su odgovori završeni, prevedeni i tehnički se finalizuju na engleskom jeziku.

Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara objaviće na svojoj veb stranici tekst "Odgovora BiH na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU", nakon što bude službeno uručen Evropskoj komisiji.

Savjet ministara usvojio je Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o sprovođenju Politike o saradnji sa iseljeništvom za 2017. godinu, koja je usvojena u aprilu 2017. godine i donio odgovarajuće zaključke s ciljem njenog daljeg sprovođenja, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U Izvještaju se naglašava da su pokrenute aktivnosti za sprovođenje ciljeva ove politike, koji se odnose na razvoj pravnog sistema i institucionalnih kapaciteta u ovoj oblasti, pružanje podrške iseljeništvu i unapređenje saradnje, te stvaranje uslova za veći doprinos iseljeništva razvoju BiH.

Prema toj politici, uz ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i spoljnih poslova, u sprovođenju ovih aktivnosti, koje iziskuju duži vremenski period, aktivno se uključuju i druge nadležne institucije u skladu sa propisanim ustavnim nadležnostima.

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju Politike o saradnji sa iseljeništvom obezbijeđena su u budžetu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, dok je veći dio obezbijeđen donatorskim sredstvima švajcarske Vlade putem projekta "Dijaspora za razvoj".

Na lokalnom nivou ovaj projekat će osnažiti kapacitete opština za pružanje kvalitetnijih usluga, umrežavanja i bolje saradnje sa dijasporom i njeno uključivanje u razvojne planove.

Savjet ministara upoznat je o sprovođenju Plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima BiH po pitanju izbjegličke krize u regiji i EU i pregledu situacije u vezi sa migracionom krizom na zapadnobalkanskoj ruti.

Prema usvojenoj informaciji Ministarstva bezbjednosti, od ukupno zacrtanih 18 mjera 16 je potpuno realizovano, dok su dvije mjere realizovane djelimično.
U realizovanju mjera učestvovala su sva ministarstva na nivou BiH, Granična policija BiH, Služba za poslove sa strancima i Agencija za državnu službu BiH.

Situacija u vezi sa migracionom krizom na zapadnobalkanskoj ruti kontinuirano se prati.

Izvor: SRNA