latinica  ћирилица
08/02/2018 |  19:42 | Autor: RTRS

Јutarnji: Zašto Plenković nije pomenuo Vučića u EP

Govor Andreja Plenkovića u EP ostavio je traga među evroparlamentarcima, bio je odgovoran i ozbiljan i koristan za Hrvatsku, piše “Јutarnji list“.

Međutim, govor je, kako se navodi, pokazao da se premijer potpuno distancirao od spoljnje politike koju vodi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kako se navodi, svi smatraju da je Plenković vrlo efektno odgovarao na pitanja i ostavio sjajan utisak u sredini u kojoj se ionako lako i dobro snalazi.

“Јutarnji“, međutim, konstatuje da nije ostalo neprimijećeno da Plenković ni jednom riječju nije najavio skori dolazak predsjednika Srbije Vučića u Zagreb i nije govorio o Inicijativi tri mora koju svesrdno zastupa predsjednica.

Na Pantovčaku, piše Јurica Kurbler za “Јutarnji“, za sada nije analiziran premijerov govor, dok izvori iz vlade tvrde da je Plenković želio ne samo da pokaže svoje evropsko lice i viziju ujedinjene Evrope kakvom je on vidi, nego je na neki način najavio hrvatsko predsjedavanje EU za dvije godine.

“Plenkovićev govor u Evropskom parlamentu bio je sjajan, premijer se pokazao suverenim na evropskim temama, ali dvije stvari je, svjesno ili nesvjesno, izostavio. Ako je Žan Klod Јunker pozdravio dolazak Aleksandra Vučića u Zagreb, trebalo je to da spomene i Plenković, kao što je trebalo bar u nekoliko rečenica da se osvrne na Inicijativu tri mora“, kaže za Јutarnji jedan iskusni hrvatski diplomata koji je pažljivo analizirao sve što je hrvatski premijer poručio iz Strazbura.

Izostanak spominjanja Vučićevog dolaska u Zagreb protivi se “pravilu struke“, kaže neimenovani sagovornik Јutarnjeg, jer se, kaže, tu ne radi o tome da li neko nekoga voli ili ne voli, već o strogim diplomatskim pravilima koje treba poštovati.

Inače, Kabinet hrvatske predsjednice i srpskog predsjednika svih ovih dana su u kontaktu, a sutra bi se, piše Јutarnji, mogao znati i konačni program dvodnevne Vučićeve posjete Zagrebu.

Na Pantovčaku, dodaje se, još ne otkrivaju koga će sve Vučić posjetiti i s kim će razgovarati.

“Važno je to za regiju, baš u trenutku kada EU priprema novu strategiju za proširenje i o tome je Andrej Plenković trebalo da vodi računa. Uostalom, hrvatska uloga i u daljnjem proširenju EU biće važna. Izostavljanje Inicijative triju mora takođe nije dobro, jer ona nema političku dimenziju i danas je potpuno smiješno govoriti da su Njemačka i Francuska protiv toga. Uostalom, podršku toj inicijativu dali su i Tramp i Putin“, navodi sagovornik Јutarnjeg.

Upitan da li je to najava novog distanciranja predsjednice i premijera, sagovornik Јutarnjeg kaže da je to više pokazatelj stalnog nedostatka komunikacije.

“Oni nikada neće reći direktno nešto jedan protiv drugoga, ali se osjeća ta suzdržanost u odnosima. I to nije dobro“, navodi isti izvor.

Premijerov govor hvali i evroparlamentarac Ivan Јakovčić, koji je Plenkovića pitao što misli o dolasku Vučića u Zagreb.

“Nisam to pitanje postavio slučajno, već u kontekstu toga što je Ministarstvo spoljnih poslova istovremeno s pozivom hrvatske predsjednice Vučiću saopštilo da možda još nije trenutak za tu posjetu", objašnjava Јakovčić.

U Briselu je to, navodi, izazvalo reakcije, pa su i evroparlamentarce mnogi pitali kakva je to hrvatska spoljna politika kada predsjednica govori jedno, a MSP drugo.

"Lično sam za dijalog i mislim da je važno da do takvih susreta dođe, ali to nejedinstvo u hrvatskoj spoljnooj politici nije ovde u evropskim institucijama dobro primljeno“, jasan je Јakovčić.

Isto tako, Јakovčić kaže da je to pitanje postavio da bi čuo direktni Plenkovićev stav da li je za daljnje proširenje EU. Ono što je čuo, tvrdi, da ga je zadovoljilo.

Smatra da će i Plenkovićev govor u kojem nije spomenuo da je predsjednica pozvala Vučića, niti njenu Inicijativu tri mora, dalje zaoštriti odnose Pantovčaka i Banskih dvora.

Evroparlamentarka Dubravka Šuica kaže da smatra da se premijer nije osvrtao na dolazak Vučića jer to nije ni bila tema, već budućnost Evrope.

Izvor: B92