latinica  ћирилица
08/02/2018 |  21:35 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

Ispovijest otete Nigerijke: Uljepšavaju nas, a zatim šalju u smrt

Falmata je samo jedna od više stotina mladih žena u Nigeriji, uglavnom tinejdžerki, koje su oteli ekstremisti kako bi izvele samoubilačku misiju. Ona je, međutim, pravim čudom preživjela i ispričala svoju priču za "Bi-Bi-Si".
Nigerija: Djevojke u zatočeništvu grupe Boko Haram - Foto: Screenshot
Nigerija: Djevojke u zatočeništvu grupe Boko HaramFoto: Screenshot

Otkrivajući u ispovijesti detalje otmice, kada su je sa 13 godina presrela dvojica muškaraca na motoru u trenutku kada je išla u posjetu rođacima, u blizini granice sa Kamerunom, Falmata je navela da je, nakon višesatne vožnje, priklještena između dvojice muškaraca, odvedena duboko u šumu, da bi na kraju stigla do velikog kampa za koji nije znala čemu služi.

"Bilo je mnogo šatora i improvizovanih kuća. Djevojke su bile u šatorima, a u mom ih je bilo devet", rekla je Falmata.

Kamp je pripadao militantnoj grupi Boko haram, koja teroriše sjevernu Nigeriju s ciljem stvaranja nove Islamske države. Falmata kaže da je pokušala da pobjegne, ali da nije bilo šanse jer su militanti bili svuda.

Ubrzo je pred nju stavljen "izbor" – udaja za militanta ili odlazak u misiju.

"Odbila sam da se udam, rekavši da sam premlada za to", priča Falmata.

Problem je, međutim, bio u tome što nije znala šta je to misija. Život u kampu je bio užasan, stalno su ih plašili da će doći vladine snage i sve ih pobiti. Dnevni život odvijao se monotono – "ustani, čisti, moli se, čisti, moli se", prenosi Bi-Bi-Si.

Ta monotonija je, međutim, prekinuta jednog dana, kada je Falmati, kako kaže, prišao jedan terorista i rekao da ide da se pripremi za važnu misiju.

Odvedena je u "salon za uljepšavanje" otetih djevojaka na sređivanje kose, noktiju i šminkanje, zbog čega je Falmata mislila da je ipak spremaju za udaju.

To uljepšavanje trajalo je dva dana, a kada je završeno, umjesto muža, kako je mislila, Falmati je oko struka okačen eksploziv.

"Možeš da biraš kako želiš da se središ, to dopuštaju, prije nego što ti okače eksploziv", rekla je Falmata.

Poslata je u misiju – da se digne u vazduh u gomili "nevjernika" i rečeno joj je da će, ako to uradi, otići direktno u raj.

Falmata je, kao i još dvije djevojčice koje su sa njom poslate u misiju, u ruci držala mali detonator. Dok su hodale prema gomili ljudi u obližnjem gradiću, raspravljale su šta da rade – da li da pobjegnu ili izvedu napad.

Odabrale su da pobjegnu.

Pošto je tražila od nepoznate osobe da joj pomogne da skine eksploziv, Falmata je pobjegla, ali nije daleko odmakla kada je srela dvojicu muškaraca koji su takođe pripadali Boko haramu, ali drugoj grupi.

I tako je Falmata oteta po drugi put.

Druga otmica i drugo bjekstvo

Nakon što je oteta drugi put, Falmata je vraćena u šumu. Ovog puta u drugi kamp.

Da su otmičari znali da je Falmata upravo napustila samoubilačku misiju, vjerovatno bi je ubili.

Život u ovom kampu bio je uglavnom isti kao i u prethodnom. Bio je to isti dnevni ciklus – "jedi, čisti, moli se, recituj islamske stihove satima, spavaj".

Nakon mjesec dana provedenih u novom kampu, Falmata je ponovo suočena sa izborom – brak ili misija. Ponovo je odbila da se uda, ali ovog puta je bila mudrija kada je stigla do misije.

Kao i prethodni put, nakon uljepšavanja, pričvrstili su pojas sa eksplozivom za njen stomak. Međutim, Falmata je ovog puta pobjegla u šumu čim su je borci napustili.

"Srela sam nekoliko farmera i zamolila ih da mi pomognu da uklonim pojas. Rekla sam im da sam primorana da izvršim misiju, ali da to nisam htjela da učinim ", priča ona.

Falmata je napustila farmere i provela nekoliko dana u šumi pokušavajući da se vrati u svoj grad. Pridružila se grupi lovaca koji su joj dopustili da putuje s njima kroz šumu.

Međutim, borci Boko harama su napali lovce. U konfuziji koja je nastala, Falmata je uspjela da pobjegne u šumu.

"Nisam poznavala šumu. I najmanji zvuk bi me uplašio, pa sam nastavljala da se krećem. Kad sam mogla, spavala sam na drveću", sjeća se ona.

Misli da je nedelju dana bila bez hrane.

"Pila sam stajaću vodu i koristila je da operem ruke i stopala kada se molim", priča Falmata.

Zatim joj je jedna porodica obezbijedila sklonište na nekoliko dana, a potom joj pomogla da se vrati u svoj grad.

Falmata se krila mjesecima nakon bjekstva, jer se plašila da će je vlasti uhapsiti. Sada živi sa svojom majkom u kampu za raseljena lica.

Kako piše Bi-Bi-Si, vjeruje se da je 16-godišnja Sana Mehajdali prva žena samoubica koja se raznijela bombom i tom prilikom ubila dvojicu izraelskih vojnika u Libanu 1985. godine.

Ostalo je istorija, navodi Bi-Bi-Si, jer od tada militanti poput Hezbolaha, Tamilskih tigrova u Šri Lanki, Hamasa, Crnih udovica u Čečeniji sve više počinju da šalju žene u samoubilačke napade.

Izvor: RTS