latinica  ћирилица
09/02/2018 |  08:51 ⇒ 09:01 | Autor: RTRS

Večernji: Tadićeva i Јukićeva, ipak, ilegalno prisluškivane

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordane Tadić i potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružice Јukić ipak su bile ilegalno prisluškivane, piše Večernji list.
Večernji list: Tadićeva i Јukićeva, ipak, ilegalno prisluškivane - Foto: RTRS
Večernji list: Tadićeva i Јukićeva, ipak, ilegalno prisluškivaneFoto: RTRS

List navodi da nije daleko odmakla istraga o nezakonitom prisluškivanju Tadićeve i Јukićeve i da se čekaju nalazi vještačenja računara i uređaja preko kojih je navodno presretana veza.

"Stručna provjera, koja je u toku, provodi se u Banjaluci, a neslužbene informacije pokazuju da je bio ostvaren kontakt, te da su curili detalji razgovora i komunikacije dviju funkcionerki u pravosudnim institucijama BiH", piše Večernji.

Navodi se da će sljedeći korak biti provjera u telekom operaterima i internet provejderima, ako se rezultatima vještačenja utvrdi da je bilo nezakonite primjene mjera.

"Tadićeva i Јukićeva su više puta komunicirale o osjetljivim pravosudnim slučajevima, uključujući i saobraćajnu nesreću u koju je bio uključen jedan zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH", piše list.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da se vodi istraga u vezi sa nezakonitim prisluškivanjem vršioca dužnosti glavnog tužioca Gordane Tadić i potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Ružice Јukić, a u vezi sa krivičnim djelima neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje, krivotvorenje službene isprave, lažno prijavljivanje i ometanje rada pravosuđa. Iz Tužilaštva je saopšteno da se u okviru navedenog predmeta vodi istraga i za krivično djelo lažnog prijavljivanja izvršenog dostavljanjem Tužilaštvu BiH falsifikovanog službenog dokumenta Agencije za istragu i zaštitu BiH.

Prisluškivanje Tadićeve i Јukićeve isplivalo je nakon što su objavljene presretnute SMS poruke i telefonski pozivi, kao i lokacija njihovog kretanja. U ovom slučaju se vode dva odvojena postupka o identičnim događajima. Naime, u drugom slučaju istragu vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo protiv novinara Јosipa Šimića koji je dostavio krivotvorene dokumente SIPA.

Šimiću su te dokumente, prema njegovim tvrdnjama, dostavila dvojica pripadnika SIPA.