latinica  ћирилица
09/02/2018 |  09:08 ⇒ 10:32 | Autor: RTRS

Ćorić: Ivanić i Crnadak pred strancima optužuju Srpsku za spore reforme

Član Glavnog odbora SNSD-a Nedeljko Ćorić rekao je da je ova stranka jasno i nedvosmisleno opredijeljena za evropski put BiH, ali uz poštovanje interesa i uloge Republike Srpske.
Nedeljko Ćorić - Foto: SRNA
Nedeljko ĆorićFoto: SRNA

Ćorić je ocijenio da donošenjem nove strategije proširenja za Zapadni Balkan, evropska budućnost regiona i, što je još važnije, Republike Srpske postaje sigurnija i izvjesnija.

"Zaokret u pogledu načina donošenja odluka, odnosno odustajanje od politike nametanja rješenja, te prepuštanje državama i državnim zajednicama potencijalnim članicama Unije da samostalno donose odluke svakako je od posebnog značaja za poziciju Republike Srpske. Predugo su se evropske integracije koristile kao instrument pritiska na Srpsku, antidejtonski prenos nadležnosti i argument za unitarizaciju BiH", naglasio je Ćorić.

On je naveo da je očekivano što su te instrumente koristile partije sa sjedištem u Sarajevu, ali je, kako kaže, poražavajuće da su te iste instrumente i istu retoriku prihvatile i pojedine partije i političari iz Srpske.

Ćorić je rekao da su "građanima Republike Srpske poznate brojne situacije u kojima su član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak u razgovorima sa stranim zvaničnicima krivicu za sporost u reformskim procesima i pristupanju EU pripisivali aktuelnoj vlasti Republike Srpske".

"Ako se vratimo u prošlost sjetićemo se da su upravo PDP i Mladen Ivanić kreatori zajedničkog računa PDV-a što je jedna od ekonomski najpogubnijih odluka za Republike Srpsku. Čak i u nedavnoj izjavi za jedan sarajevski portal Ivanić govori o značaju institucija u procesu pridruživanja EU, veoma mudro izbjegavajući da precizira o kojim ili bolje da kažem čijim institucijama je riječ - institucijama BiH ili Republike Srpske", rekao je Ćorić.

Izvor: SRNA