latinica  ћирилица
09/02/2018 |  11:06 | Autor: RTRS

DŽonson: BiH zaostaje za susjedima na putu ka Uniji

Šef diplomatije Velike Britanije Boris DŽonson napisao je članak u kojem navodi da napredak u BiH nije ispunio očekivanja, i upozorio, da se BiH na putu ka Evropskoj uniji kreće mnogo sporije nego što se to očekivalo.
Boris DŽonson - Foto: vijesti.me
Boris DŽonsonFoto: vijesti.me

On je u svom tekstu izrazio podršku Britanije za bolju budućnost za BiH, bez obzira na to što njegova zemlja izlazi iz Evropske unije, jer, to ne znači da, kako kaže, napušta Evropu.

Ističe i da istorija uči jasnu lekciju da je stabilnost Zapadnog Balkana ključna za stabilnost cijele Evrope. "Sudbine i interesi naših zemalja su danas isprepleteni i takvi će ostati nakon našeg izlaska iz EU", poručuje on.

Podsjeća da su se prije tri godine Britanija i Njemačka udružile da podrže reforme u BiH. Kako kaže, zajedno su pokušali pomoći u otvaranju radnih mjesta, poboljšanju javnih usluga, borbi protiv korupcije, rebalansu ekonomije i jačanju vladavine prava.

"Puno toga je postignuto od tada. Vaše banke su stabilnije, zakoni o radu i penzijskom osiguranju su obnovljeni. BiH sada finalizuje svoje odgovore na Upitnik o članstvu u Evropskoj uniji. Ali, da budemo iskreni, postignuti napredak nije ispunio očekivanja. Ekonomija ne raste dovoljno brzo da bi poboljšala životni standard većine ljudi. BiH se na putu evroatlantskih integracija kreće mnogo sporije nego što se očekivalo. A bh. lideri su, jedan za drugim, odlučili da djeluju jednostrano i van okvira Dejtonskog sporazuma", ističe DŽonson.

Podsjeća i da je stanovništvo BiH jedno od onih koje najbrže stari u cijeloj Evropi, te da dok susjedne zemlje napreduju, BiH ne ide ukorak s njima.

Na pitanje u kojem pravcu treba da ide BiH, on odgovora pozivom bh. političkim liderima da zajedno rade u duhu kompromisa na hitnom rješavanju pitanja izborne reforme.

DŽonson je istakao da će u junu Britanija na samitu u Londonu okupiti lidere svih šest zemalja Zapadnog Balkana, zajedno sa evropskim partnerima, u namjeri da se pruži podrška mladim preduzetnicima, posebno u digitalnom sektoru, te fokusira na jačanje regionalne saradnje u razvoju infrastrukture i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izvor: Agencije