latinica  ћирилица
09/02/2018 |  11:09 | Autor: RTRS

Uprava za indirektno oporezivanje otvorila portal "e -porezi"

Uprava za indirektno oporezivanje BiH /UIO/ pustila je u funkciju novi portal "E-porezi", putem kojeg će poreski obveznici u svakom trenutku imati pristup svojim proknjiženim poreskim prijavama, uplatama indirektnih poreza i slično.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH - Foto: arhiv
Uprava za indirektno oporezivanje BiHFoto: arhiv

Svi poreski obveznici koji su se registrovali kod nadležnog regionalnog centra UIO za korištenje elektronskih usluga, danas su putem elektronske pošte dobili pretpristupne parametre za prvi ulazak na portal "E-porezi".

Nakon prvog ulaska na portal sa pretpristupnim parametrima, svi korisnici prvo moraju promijeniti lozinku sa kojom će svaki sljedeći put ulaziti na portal.

"Nakon toga, registrovani korisnici elektronskih usluga UIO, mogu podnostiti prijave za PDV i akcize elektronskim putem u zakonski predviđenim rokovima. Rok za podnošenje prijave za poreski period 1. do 31. januara i plaćanje obaveze po PDV prijavi za ovaj poreski period je ponedjeljak, 12. februara", navedeno je u saopštenju.

Poreski obveznici, koji se još nisu registrovali kao korisnici elektronskih usluga UIO, od danas svoje prijave za registraciju mogu podnositi i elektronskim putem putem portala "E-porezi". Iz Uprave poručuju da će obveznici u svakom trenutku imati pristup svojim podacima, prije svega onima koji se vode u Јedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza.

Izvor: Nezavisne novine