latinica  ћирилица
09/02/2018 |  11:15 ⇒ 11:37 | Autor: RTRS

Niš- Osniva se Savjet za pripremu tužbe protiv članica NATO

U Nišu će večeras biti osnovan Savjet za pripremu tužbe protiv zemalja članica NATO koje su bombardovale Srbiju, rekao je jedan od inicijatora osnivanja ovog tijela niški advokat Srđan Aleksić.
NATO bombardovanje  u Srbiji - Foto: Glas Srpske
NATO bombardovanje u SrbijiFoto: Glas Srpske

On kaže da je to prvi ovakav skup na koji su pozvani intelektualci, stručnjaci, novinari, advokati, akademici iz Niša i sa juga Srbije.

Aleksić ističe da je na jugu Srbije najveći broj oboljelih od kancera, te da je prirodno da u Nišu bude formiran takav jedan savjet.

- Mi treba da obezbijedimo, prije svega, odgovarajuće dokaze, da uključimo ljude iz medicine, prava, fizike, hemije. U Nišu imamo Fakultet zaštite na radu koji se bavi zaštitom životne sredine, a NATO bombardovanjem 1999. godine nam je zagađena životna sredina - rekao je Aleksić.

On kaže da bi bio srećan kada bi se u rad ovog savjeta uključili i ljudi iz Republike Srpske, te da je čak i planirao da posjeti Banjaluku, Pale i druga mjesta u Srpskoj koje je NATO bombardovao kako bi razgovarali o dokazima i ostvarili saradnju.

Aleksić je naveo da bi krajem maja ili početkom juna u Nišu trebalo da bude organizovana međunarodna konferencija na koju će biti pozvani eminentni stručnjaci iz Evrope i svijeta koji se bave ovom tematikom, advokati i kompletna naučna javnost kako bi pružili podršku ovom savjetu.

Ističe da će za Savjet biti korisno i to što je Istražna komisija italijanskog parlamenta prije dva dana zaključila da postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolijevanja italijanskih vojnika na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku i Avganistanu.

Aleksić je podsjetio da je italijanski parlament formirao ekspertsku komisiju koja je istraživala uticaj osiromašenog uranijuma na njihove vojnike i NATO bombardovanja.

- Došli su do saznanja da postoji uzročno posljedična veza između bombardovanja i oboljevanja od kancera i drugih teških bolesti, što i mi tvrdimo - rekao je Aleksić.

On ističe da je to "vjetar u leđa" i podstrek radu ovog savjeta čiji je cilj da građani Srbije koji su oboljeli od kancera zbog NATO bombardovanja budu adekvanto liječeni i da dobiju materijalnu i nematerijalnu odštetu.

Aleksić je rekao da će biti pozvani stručnjaci raznih oblasti, koji vrše naučna istraživanja, naučnici, profesori, kako bi se obezbijedili naučni dokazi, da bi tužba bila adekvatno pripremljena.

- Ne želimo da podnosimo tužbu ako nemamo odgovarajuće dokaze. Prije svega, nauka treba da pruži dokaze i zato nam treba ovaj savet i naučnici, doktori i drugi specijalisti kako bi napisali nalaze i dali naučnu podršku za tužbu protiv članica NATO - rekao je Aleksić.

Izvor: SRNA