latinica  ћирилица
09/02/2018 |  11:39 ⇒ 11:40 | Autor: RTRS

Gabrijel nezadovoljan jer ostaje bez funkcije

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel kritikovao je danas svog vjerovatnog nasljednika na toj funkciji Martina Šulca, rekavši da je njegov stranački kolega prekršio obećanje da neće služiti u novom kabinetu kancelara Angele Merkel.
Zigmar Gabrijel - Foto: TANЈUG
Zigmar GabrijelFoto: TANЈUG

"Ostaje žaljenje zbog toga koliko je malo poštovanja u Socijaldemokratskoj partiji kada je riječ o našim međusobnim odnosima i koliko vrijede nečije riječi", rekao je Gabrijel listu "Funke".

On je dodao da je uživao u obavljanju funkcije šefa diplomatije i da žali zbog toga što ugled koji ima u javnosti "ne znači apsolutno ništa rukovodstvu SPD-a".

Ovi komentari uslijedili su nakon što su Hrišćansko-demokratska unija i SPD sklopili novi koalicioni sporazum, u okviru kojeg će Šulc, lider socijaldemokrata, vjerovatno preuzeti funkcju šefa diplomatije.

To bi bio drugi veliki Šulcov zaokret od izbora u septembru, poslije kojih je izjavio da SPD ide u opoziciju.

On je tada odbacio mogućnost ponovnog formiranja "velike koalicije" sa konzervativcima i opciju da bude član kabinete Merkelove.

Gabrijel je prepustio upravljanje strankom Šulcu prije manje od godinu dana, jer je procijenjeno da Šulc može da porazi Merkelovu na izborima, podsjeća AFP.

Iako je Gabrijel jedan od najpopularnijih političara u Njemačkoj, sa pozitivnim rejtingom od 57 odsto u anketi televizije ARD, za njega nema mjesta u četvrtom kabinetu Merkelove.

Izvor: SRNA