latinica  ћирилица
09/02/2018 |  13:39 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Sjećanje na slavnog pukovnika Milana Јovića

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika, danas je služen pomen nekadašnjem komandantu Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske pukovniku Milanu Јoviću koji je poginuo prije 25 godina.
Ugljevik - sjećanje na pukovnika Milana Јovića - Foto: SRNA
Ugljevik - sjećanje na pukovnika Milana ЈovićaFoto: SRNA

Predhodno su porodice poginulih, saborci, rukovodstvo Boračke organizacije Ugljevika i predstavnici opštine Ugljevik položili cvijeće na spomen-obilježje za 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je dužnost i obaveza srpskog naroda da čuva sjećanje na pukovnika Јovića i sve koji su dali živote za slobodu i Republiku Srpsku.

"Treba da njegujemo ideale zbog kojih su se borci žrtvovali i da činimo sve kako bi srpski narod opstao na ovim prostorima i živio u slobodi", rekao je Perić.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Јovan Marinković podsjetio je da je pukovnik Milan Јović jedan od najvećih heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata. Istakao je da se mladim generacijama mora prenositi istina o pravednoj borbi srpskog naroda i ljubav za slobodnu Srpsku.

U sjećanje na pukovnika Јovića, opština Ugljevik i opštinska Boračka organizacija tradicionalno organiziju kulturnu manifestaciju "Јovićevi dani". Ove godine je raspisan konkurs za literarne radove na temu "Pepeo mrtvih stvorio je otadžbinu" za učenike osnovnih škola i "Molitva usnulom heroju" za srednjoškolce.

Svečana akademija posvećena pukovniku Milanu Јoviću, na kojoj će biti proglašeni i nagrađeni najbolji literarni radovi, biće održana u Domu kulture u Donjoj Trnovi 25. februara.

Pukovnik Milan Јović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići, predvodeći svoje borce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine pukovnik Milan Јović posthumno je odlikovan ordenom Nemanjića.

Izvor: SRNA