latinica  ћирилица
09/02/2018 |  14:23 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Degradacija poljoprivrednog zemljišta u Srpskoj

Lijevče polje, Semberija i područje Hercegovine najugroženija su područja u Republici Srpskoj prema indikatorima i trendovima degradacije zemljišta, zaključeno je na radionici o ovoj problematici, koju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.
Ministarstvo poljoprivrede - radionica - Foto: SRNA
Ministarstvo poljoprivrede - radionicaFoto: SRNA

Tokom radionice posvećene dostizanju neutralnosti degradacije zemljišta u Srpskoj, predložen je niz mjera iz oblasti šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede, sa jasno utvrđenim prioritetima do 2030. godine, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

U saopštenju se navodi da Vlada, posredstvom resornog ministarstva, sprovodi niz mjera za unapređenje i čuvanje zemljišnih resursa.

"Te mjere su pošumljavanje, implementacija projekata navodnjavanja, sređivanje kanala i nasipa, te direktne podsticajne mjere, kao što su finansiranje određivanja plodnosti poljoprivrednog zemljišta, regresirano gorivo i druge agrotehničke mjere", istakli su u Ministarstvu.

Osim predstavnika Ministarstva poljoprivrede, radionici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Šumarskog i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Zavoda za statistiku i Republičkog hidrometeorloškog zavoda.

Izvor: SRNA