latinica  ћирилица
09/02/2018 |  15:50 ⇒ 15:51 | Autor: RTRS

Brnabić-Orban: Bez Srbije nema bezbjednog Balkana

Predsjednici vlada Srbije Ana Brnabić i Mađarske Viktor Orban ocijenili su danas u Budimpešti da su odnosi dvije države na istorijskom nivou i da bez Srbije nema bezbjednog Balkana.
Orban: Srbija štiti celu Evropu (foto:Kancelarija za saradnju s medijima) -
Orban: Srbija štiti celu Evropu (foto:Kancelarija za saradnju s medijima)

Orban je naglasio da je Srbija za Mađarsku ključna zemlja na zapadnom Balkanu koja ima veoma važnu ulogu u regionalnoj bezbjednosti, prenijeli su beogradski mediji.

"Nema bezbjednog i mirnog Balkana bez Srbije", rekao je mađarski premijer na zajedničkoj konferenciji sa Brnabićevom, poslije sjednice dvije vlade.

On je ukazao i da su se danas sreli zvaničnici dvije zemlje koje su svjesne svog nacionalnog identiteta i kulture, zasnovane na hrišćanstvu.

Orban je zahvalio Vladi Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću, što su, naveo je, pomogli da migracija bude zadržana na južnoj granici Mađarske.

"Sve to daje na aktuelnosti da je Evropa ugrožena u bezbjednosnom smislu i svima je problem kako da osiguraju bezbjednost za građane", rekao je Orban.

On je istakao i da Srbija i Mađarska treba zajedno da štite svoje granice, državljane i kulturni identitet.

Brnabićeva je zahvalila Mađarskoj što podržava Srbiju na putu ka EU, istakavši da su odnosi dvije zemlje na istorijski najvišem nivou, što je, prije svega, rezultat lične posvećenosti i prijateljstva Vučića i Orbana.

Ona je čestitala premijeru Mađarske na ekonomskim uspjesima u porastu izvoza i smanjenju nezaposlenosti.

"I ovde sam danas da snažno poručim da smo posvećeni odnosima i prijateljstvu sa Mađarskom i da ćemo nastaviti da gradimo te odnose", rekla je Brnabićeva.

Na zajedničkoj sjednici vlada prethodno je potpisano devet međudržavnih sporazuma, kao i jedan sa privatnom firmom iz Arilja u vezi sa proizvodnjom malina.

Izvor: SRNA