latinica  ћирилица
09/02/2018 |  16:41 | Autor: RTRS

Podrivanje države mora prestati

Švajcarska i austrijska štampa pišu o Srbiji u svjetlu nove Strategije Evropske unije za Zapadni Balkan, ali i o odnosima Beograda i Zahreba uoči posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

"Kosovo, a ne Kosova, nije A nego O, nije A nego O – urla čovjek u megafon pred delegacijom EU u Beogradu", piše bečki dnevnik Standard i objašnjava da taj čovjek "hoće da kaže da treba upotrebljavati srpsku, a ne albansku riječ. On protestuje zbog toga što EU traži normalizaciju odnosa između dvije države jugoistočne Evrope prije nego što Srbija pristupi Uniji. Osim toga, mora se postići i sporazum koji će spriječiti da Srbija ometa pristupi Kosova EU. Tema Kosovo je dominirala i prilikom posjete komesara Јohanesa Hana Beogradu. Han je rekao: Vrijeme je da se to reguliše jednom za svagda. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio o brdu problema koji predstoje, a dodao i da mi ne bismo bili prvi koji se penju na Mont Everest.

"Komesar smatra da Srbija mora da udvostruči svoje napore ako želi da postigne ciljeve. Za nekoliko nedjelja će predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker posjetiti svih šest potencijalnih zemalja-članica EU. U maju će u Sofiji biti održan i samit o Zapadnom Balkanu. Evropska unija hoće da do 2020. godine u regionu potroši dodatnih 500 miliona evra kako bi bile popravljene slabosti pravne države i u cilju slanja savjetodavnih misija. Te misije je Han nazvao ponudom koja ne može da se odbije."

"Na kraju, i reforme moraju biti precizno praćene. Druga poglavlja bi trebalo zaključiti tek kada se postignu ciljevi na planu pravne države. Strukturni problemi su stari i zahvataju duboko. U bivšoj Јugoslaviji i Albaniji, tajna služba je imala opresivnu ulogu, bezbjednosne strukture nikada nisu bile sveobuhvatno informisane. Zato se ne radi samo o reformi pravosuđa. U strategiji EU se jasno govori, podrivanju države i vezama s organizovanim kriminalom", piše bečki Standard.

Švajcarski dnevnik Lucerner cajtung prenosi da "Najmlađa članica EU, Hrvatska, od svog susjeda Srbije traži da joj plati ratnu odštetu; "U pitanju ratne odštete nema dileme", rekao je šef hrvatske vlade Andrej Plenković u Zagrebu. On je dodao da je Srbija već više od decenija u obavezi da plati štetu nastalu u građanskom ratu (1991-1995). No, nije naveo nikakve brojke. Srbija to odbija i sa svoje strane traži ratnu odštetu od Hrvatske. Sljedeće nedjelje će srpski predsjednik Aleksandar Vučić doći u posjetu Zagrebu koja se očekuje sa velikim zanimanjem."

"Hrvatska svoj domovinski rat vidi kao odbrambeni rat protiv srpskih snaga vođen kako bi bila postignuta nezavisnost od Јugoslavije. Srbi i danas tvrde da su tim ratom željeli da spriječe da u Hrvatskoj postanu manjina, kada su u Јugoslaviji već bili većina".

Izvor: Dojče vele (DW)