latinica  ћирилица
09/02/2018 |  19:32 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Neostvarena želja Nebojše Glogovca: Vratiti se u Trebinje odakle sam počeo (VIDEO)

Glumac Nebojša Glogovac preminuo je sinoć u 49. godini u Beogradu. Ostaće zapamćen po brojnim glavnim ulogama u pozorištu, na filmu i televiziji.
Nebojša Glogovac -
Nebojša Glogovac

Nebojša Glogovac slovio je za jednog od najpoznatijih srpskih glumaca.

Rođen je avgusta 1969. godine u Trebinju. Prvo pojavljivanje na velikom platnu bilo je u filmu "Raj" iz 1993. godine, a nakon toga odigrao je sporednu rolu u ratnom filmu "Vukovar, jedna priča".

Ipak miljenik srpske javnosti i favorit struke postaje godinu dana kasnije nakon glavne uloge u ostvarenju Gorčina Stojanovića "Ubistvo s predumišljajem" gdje je, igrajući ulogu Bogdana Bilogorca, rame uz rame sa poznatom srpskom glumicom Brankom Katić, u korice životne biografije upisao ulogu po kojoj su ga pamtili decenijama kasnije.

Filmovi "Munje", "Klopka", "Do koske", te maestralna uloga u ostvarenju "Ustav Republike Hrvatske", proslavili su ovog talentovanog glumca čije je ime postalo sinonim za kvalitet.

Bio je podjednako zapažen i na pozorišnim daskama gdje smo ga gledali u ulozi Јerotija Pantića u "Sumnjivom licu", Hamleta u istoimenom Šekspirovom komadu, a izuzetno zapažena uloga, koju mu je donijela mnoštvo nagrada i priznanja, bila je uloga Ivana u komadu "Hadersfild", zahvaljujući kojoj je postao prvak beogradske drame.

Ostvario je brojne zapažene uloge u televizijskim ostvarenjima - "Porodično blago", "Vratiće se rode", "Ubice moga oca", a po mišljenju filmske kritike, briljirao je u ulozi generala Dragoljuba Draže Mihailovića u televizijskoj seriji "Ravna Gora".

Јedna od njegovih posljednjih uloga bila je u televizijskoj seriji "Nemanjići – Rađanje kraljevine".

Rad Nebojše Glogovca krunisan je najznačajnijim nagradama u zemlji i regionu. Iako ostvaren i kao čovjek i kao glumac, jedna neostavrena želja ostala mu je kao rana na srcu - da se vrati u Trebinje, odakle je, kaže, i počeo.

Telegrame saučešća uputili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i zvaničnici Srbije.