latinica  ћирилица
09/02/2018 |  19:41 ⇒ 21:48 | Autor: RTRS

Zimske olimpijske igre u Јužnoj Koreji u sjeni politike

Počele su Zimske olimpijske igre. Takmičenje, koje okuplja najbolje sportiste svijeta, već na početku, u sjeni je rastućih tenzija, ali i lidera koji su na ceremoniji otvaranja bili bliže jedni drugima nego ikada. Sjeverna i Јužna Koreja izašle su pod zajedničkom zastavom. Zvanične ruske delegacije nema, a američki potpredsjednik Majk Pens izbjegao je susret sa ceremonijalnim sjevernokorejskim predsjednikom.
Zimske olimpijske igre  2018. - Foto: nezavisne novine
Zimske olimpijske igre 2018.Foto: nezavisne novine

Olimpijada u vatri politike i sporta – tako bi se najkraće mogle opisati tek otvorene Zimske olimpijske igre. Pjongčang postalo je mjesto koje je bar na jedan dan spojilo Јužnu Koreju sa susjednim nuklearnim rivalom, ali istovremeno i bliskog saveznika Seula – Sjedinjene Američke Države koje slove za najvećeg neprijatelja Pjongjanga.

Nastup Sjeverne i Јužne Koreje pod jednom zastavom mnogi su vidjeli kao korak naprijed u odnosima. Kim Јo DŽong, sestra sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una, zajedno sa ceremonijalnim predsjednikom te zemlje Kim Јong Namom na ceremoniji otvaranja rukovala se sa južnokorejskim predsjednikom Mun DŽae Inom.

Prvi je to dolazak, još od Korejskog rata, nekog člana sjevernokorejske vladajuće porodice u Јužnu Koreju. Sve je to, na samo nekoliko metara od njih, posmatrao i potpredsjednik SAD Majk Pens. Iako su na večeri ove tri strane trebalo da sjede za jednim stolom, Pens je taj susret ipak izbjegao. Dok se političari nadmudruju, organizatori šalju pomirujuće poruke.

"Dragi sportisti, sada je vaš red. Ovo je takmičenje vašeg života. Potaknućete nas da živimo u miru, bez obzira na sve razlike", rekao je na ceremoniji otvaranja ZOI Tomas Bah, predsjednik MOK-a. 

Makar formalno, ovogodišnje Igre proći će bez ruskog tima čiji su sportisti prodefilovali pod olimpijskom himnom i zastavom. Sud za sportsku arbitražu u Lozani, na dan početka takmičenja, odbacio je žalbe 47 ruskih sportista i trenera protiv zabrane nastupa na Igrama, tako da Rusi sada nastupaju sa 169 predstavnika. U ruskoj Dumi takvo rješenje nisu prihvatili.

"Dvostruki standari su neprihvatljivi. Pridržavamo se zakona, ali kada oni padaju moramo reagovati, a reakcija će biti oštra i odlučna", izjavio je Vjačeslav Volodin, predsjednik ruske državne Dume.

Bez obzira na to, Rusi su u svom duhu otvorili tradicionalnu “Kuću sporta” promovišući zemlju bez obzira što zvanično ne mogu učestvovati.

Do 25. februara više od 3.000 sportista iz 93 zemlje takmičiće se za rekorne 102 medalje. Zanimljivo je i da je 30.000 policajaca trebalo da obezbjeđuje Igre, ali ih je sada mnogo više zbog sjevernokorejske delegacije.

Dok sportisti jure ka medaljama, jedno je sigurno – čak ni niske temperature ne mogu ohladiti uzavrele političke glave svjetskih lidera.