latinica  ћирилица
09/02/2018 |  20:04 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Han u Podgorici: Poziv opoziciji da prekine bojkot, a vlasti da dostavi rezultate

Evropski komesar za proširenje Јohanes Han pozvao je večeras u Podgorici crnogorsku opoziciju da se vrati u parlament, navodeći da bojkot nije demokratski način rješavanja problema.
Podgorica: Han - Marković - Foto: SRNA
Podgorica: Han - MarkovićFoto: SRNA

"Evropska unija će nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori. Glavni politički kurs treba da se odvija u Skupštini. Treba povesti razgovore u Skupštini i vratiti se u parlament", rekao je Han novinarima.

On je dodao da EU podržava napore Crne Gore na putu ka EU, navodeći da zemlja treba da iskoristi ovu priliku i dostavi rezultate.

"Demokratija i vladavina prava su ključne vrijednosti", rekao je Han i dodao da evropska perspektiva treba da bude nacionalni cilj svake države.

Prema njegovim riječima, EU neće dodavati naknadne uslove, niti eliminisati postojeće za članstvo.

Han: EU investira u infrastrukturu budućih članica

Evropska unija, ulažući u infrastrukturu zapadnog Balkana, investira u razvoj budućih članica, rekao je u Podgorici komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han.

Han je, prilikom posjete željezničkoj infrastrukturi u Podgorici koja se rekonstruiše bespovratnim i kreditnim evropskim sredstvima, istakao da su u svrhu implementacije svih neophodnih aktivnosti opredijeljena dodatna sredstva u iznosu od 500 miliona evra za naredni trogodišnji period.

"Nadogradnja, odnosno rekonstrukcija željezničke infrastrukture, snažan je doprinos tim zajedničkim ciljevima. Meni je veliko zadovoljstvo i čast što sam danas imao prilike da učestvujem u ovom događaju kojim otvaramo projekat", rekao je Han.

On je istakao da EU ostaje posvećena ostvarivanju punopravnog članstva Crne Gore.

"Želim još jednom da istaknem posvećenost EU neophodnoj modernizaciji transevropskih infrastrukturnih veza, kako putnih, tako i željezničkih, ali i drugim inicijativama koje za cilj imaju podizanje životnog standarda, odnosno kvaliteta života, kao ovdje, tako i u regionu", poručio je Han.

Izvor: SRNA