latinica  ћирилица
10/02/2018 |  08:54 ⇒ 16:55 | Autor: RTRS

Elektroprivreda Srpske: Od izvoza struje u januaru prihodovali 21 milion KM

Elektroprivreda Republike Srpske ove godine bilježi odličnu proizvodnju električne energije i u januaru, na osnovu izvoza, a ostvarila je prihod od oko 21.000.000 KM, što je pet puta više nego u istom periodu prošle godine, potvrđeno je Srni u informativnoj službi ovog preduzeća.
Elektroprivreda - Foto: RTRS
ElektroprivredaFoto: RTRS

U prošloj godini ERS je u januaru po istom osnovu prihodovala svega četiri miliona, odnosno 500 odsto manje po osnovu izvoza električne energije.

O uspješnom početku ove godine govori podatak da je ovo preduzeće u prvom mjesecu proizvelo 543 gigavat časova električne energije, što je za 4,5 odsto više u odnosu na plan.

"Elektroenergetska situacija i dalje je veoma povoljna. S obzirom na hidrološku situaciju i stanje u hidroakumulaciji Bileća u februaru očekujemo oko 40 odsto veću proizvodnju Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/, a i Hidroelektrana /HE/ Višegrad će imati proizvodnju višu od planirane", ističu u ERS–u.

Iz ove kompanije naglašavaju da im je takva situacija omogućila da već u prvoj nedjelji februara plasiraju viškove električne energije u vrijednosti od 6,7 miliona KM, ističući da se prodaja na slobodnom tržištu nastavlja na dnevnom i sedmičnom nivou od čega očekuju značajne prihode.

U ERS-u napominju da su samo u prvoj sedmici februara izvezli jednaku količinu električne energije kao u čitavom mjesecu prošle godine.

"Dobra pogonska spremnost naših proizvodnih preduzeća, ali i dobri vremenski uslovi omogućili su da energetski potpuno prevaziđemo posljedice 2017. godine koja će ostati zapamćena po velikim sušama. Već u prvoj polovini ove godine očekujemo i znatno poboljšanje finansijske situacije i saniranje gubitaka koje je uzrokovala katastrofalna hidrologija", dodaju u ERS-u.

Iz ove kompanije napominju da su u toku i pripreme za osnivanje međuregionalne berze električne energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope.

"Samim tim što dolazi do objedinjavanja regionalne berze Sepeks /SEEPEX/ u Beogradu, čiji je ERS član, sa referentnim berzama koje imaju značajan promet u EU bićemo u mogućnosti da direktno plasiramo energiju na šire tržište i preko tih berzi što u svakom slučaju može imati samo pozitivne efekte", kažu u ERS-u.

Izvor: Srna