latinica  ћирилица
10/02/2018 |  22:00 ⇒ 23:04 | Autor: RTRS

Vladika Grigorije: Peti simpozijum ispunio očekivanja

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije zatvorio je u Trebinju peti simposion "Teologija u javnoj sferi", ocjenjujući da je skup ispunio očekivanja zahvaljujući izvanrednim predavačima, ali i mnogobrojnim slušaocima koji su pitanjima aktivno učestvovali u diskusijama.
Trebinje - simpozijum - Foto: SRNA
Trebinje - simpozijumFoto: SRNA

Vladika Grigorije je zahvalio svim učesnicima na inspirativnim i zanimljivim predavanjima pojedinačno im pominjući imena, ukazujući da ovakvi susreti doprinose da izađemo sa više znanja, ali i međusobnog poštovanja i djelotvorne ljubavi.

"Naši simposioni nemaju namjeru ni pretenziju da na postavljene teme ponude konačna rješenja, nego da važna i izazovna pitanja savremenog svijeta tematizuju i da otvore dijalog sa teologijom u kojem ćemo sa najvećim međusobnim uvažavanjem učiti jedni od drugih", istakao je vladika Grigorije.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski je naveo da ćemo se tako svi zajedno duhovno obogaćivati, slaveći Boga što nas je stvorio takvima da naše talente ne koristimo na destruktivan način nego ugledajući se na svoga Tvorca isključivo čovjekoljubivo.

"Neka Bog blagoslovi svaki naš napor usmjeren ka boljem razumijevanju i većem poštovanju svih ljudi sa kojima ćete, napuštajući ovaj naš trebinjski simposion, doći u susret", poručio je vladika Grigorije.

Zatvaranju skupa prethodilo je predavanje o temi "Pravoslavni sekularizam" o kome je govorio profesor Aristotel Papanikolau sa Fordam Univerziteta iz Njujorka.

Simposion "Teologija u javnoj sferi" i ove godine je okupio domaće i strane eminentne stručnjake koji su kroz panel diskusije nastojali da uspostave dijalog između pravoslavne teologije i drugih oblasti javnog života – prirodnim naukama, ekonomijom, filozofijom, politikom, sociologijom, umjetnošću.

Tokom trodnevnog trajanja simposiona vladala je velika zainteresovanost za ponuđene teme, a u velikom broju prisustvovali su i studenata fakulteta iz Beograda, Foče, Banjaluke i drugih mjesta.

Peti godišnji skup "Teologija u javnoj sferi" organizovao je Centar za filozofiju i teologiju Trebinje.

Izvor: SRNA