latinica  ћирилица
12/02/2018 |  11:35 ⇒ 15:16 | Autor: RTRS

Bosanski Petrovac - održana Svetosavska akademija (VIDEO)

Njegovanje tradicije i očuvanje kulture veoma su bitni za opstanak jednog naroda. Vođeni tom idejom, Srbi povratnici u Bosanskom Petrovcu već treću godinu organizuju Svetosavsku akademiju.
Svetosavska akademija u Bosanskom Petrovcu - Foto: RTRS
Svetosavska akademija u Bosanskom PetrovcuFoto: RTRS

O pravoslavlju i svetosavlju učenici pravoslavne vjeroispovjesti u Bosanskom Petrovcu uče na časovima vjeronauke u osnovnoj i srednjoj školi. U čast prvog srpskog prosvjetitelja, organizovali su Svetosavsku akademiju.

"Učimo već devet godina vjeronauku u osnovnoj školi. Učenje se nastavlja u srednjoj školi. Mnogo smo naučili o našoj vjeri, a naravno i Svetom Savi", rekla je učenica Nevena Kovačević.

"Sveti Sava je bio prvi srpski arhiepiskop, prosvjetitelj i učitelj. On je nas učio o Hristu i Hristovoj vjeri. On je doprinio pravoslavnoj vjeri", kaže učenica Bojana Mrđa.

"Akademija je nastala kao plod entuzijazma, želje učenika i njihovih vjeroučitelja i nas profesora da svoju ljubav prema Svetom Savi pretočimo u stihove, recitale i besjede", naveo je profesor pravoslavne vjeronauke Predrag Vujić.

Srbi povratnici u Bosanskom Petrovcu posebno su srećni kada prisustvuju ovakvim manifestacijama u zavičaju.

"Јedan primjer da kažemo prave svetosavske ljubavi, koju možemo vidjeti i osjetiti", kaže povratnik Boško Branković.

Svetosavsku akademiju pod motom: S ljubavlju Svetom Savi, Bogu i rodu, organizovala je Srpska pravoslavna crkvena opština petrovačka.

"Početkom devedesetih godina probudila se duša srpskog naroda i na ovim prostorima i mi to sa sveštenicima trudimo se da unaprijedimo", istakao je vladika bihaćko-petrovački Sergije.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su i predstavnici opštine Bosanski Petrovac koji su istakli da je ovo mjesto primjer dobrog suživota.