latinica  ћирилица
12/02/2018 |  11:39 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

U Bratuncu održano predavanje o savremenom uzgoju malina (VIDEO)

Preduzeće "Malina-Bratunac" u saradnji sa Opštinom Bratunac organizovalo je predavanje o savremenom uzgoju jagodičastog voća "Osnovna i folijarna ishrana i zaštita maline". Poljoprivrednici su imali priliku da se upoznaju sa najsavremenijim prinicipima ishrane maline, kako hemijskim tako i mikrobiološkim đubrivima. Bilo je riječi i o zaštiti zasada preparatima koji su dozvoljeni za upotrebu u EU.
Predavanje o malinama - Foto: RTRS
Predavanje o malinamaFoto: RTRS

Predavanje za malinare iz Srebrenice i Bratunca na početku sezone, već tradicionalno, bude izuzetno posjećeno. Ove godine proizvođači mogu očekivati više problema nego prošle godine, kada su snijeg i mraz desetkovali prinose.

"Ove godine mogu se očekivati problemi sa sušenjem izdanaka, zatim problemi sa insektima, kao što su vaši, zatim grinje, tako da mogu stvoriti ogromne probleme. Imali smo zimu koja je bila topla, tako da su se insekti održali i u momentima kad su trebali da uginu", izjavio je predavač Јovo Vujović.

Iako veliki broj prisutnih malinara znači veliku zainteresovanost za novosti iz svijeta malinarstva, zabrinuti su, kažu, za budućnost ove poljoprivredne grane.

"Ni jedan dan ne bi trebalo da se izlazi iz maline, znači morali bi biti od jutra do sutra, a sa ovakvom cijenom nema od toga ništa. Evo sad počinje i tamo do oktobra, kad se pogleda kolika je cijena bila, ko zna šta će biti i sa podsticajem. Јa mislim da će od sada biti sve manje i manje proizvođača", naglasio je malinar Nedeljko Đukanović.

Opština Bratunac mnogo ulaže u uzgoj maline i ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje i dalje vidi kao strateško opredjeljenje. Agronomi iz rasadnika "Malina" na raspolaganju su svim proizvođačima.

"Nijedna godina nije ista, globalno neke promjene su svake godine drugačije i moramo da skrenemo pažnju našim poljoprivrednim proizvođačima, kako da ih na najbolji način uvedemo u proizvodnju i da im tako povećamo prinose i sam kvalitet maline", rekla je direktorica rasadnika "Malina" Marina Јovanović.

"Da obavezno obrate pažnju na samu kupovinu sadnice, da ta sadnica bude zdrava, da ne bude nikakvih infekcija, bolesti, jer će samim tim u startu imati mnogo manje problema, jer ako imamo problem sa sadnicom, imaćemo problem koji se ni fungicidima neće moći riješiti", dodao je Vujović.

Na teritoriji Bratunca proizvede se oko 2.000 tona malina godišnje, a cilj je da se proizvodnja poveća na 5000 tona. Malinarstvo u Bratuncu već donosi milionske prihode ovoj maloj opštini.