latinica  ћирилица
12/02/2018 |  13:01 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Potpisan ugovor o sanaciji trebinjskog Doma penzionera

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš potpisao je ugovor o sanaciji objekta trebinjskog Doma penzionera, čime bi trebalo da bude riješeno stambeno pitanje za 30 lica iz kategorije raseljenih, korisnika kolektivnog vida smještaja u Trebinju.
Trebinje, potpisan ugovor - Foto: RTRS
Trebinje, potpisan ugovorFoto: RTRS

Čordaš je naglasio da se sanacija Doma penzionera realizuje u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara /CEB dva/, te da vrijednost radova iznosi oko 1.500.000 KM, saopšteno je iz Ministarstva.

On je dodao da se uvođenje izvođača u radove očekuje do kraja februara, nakon čega će početi sanacioni radovi.

"Veoma sam zadovoljan činjenicom da će već do naredne godine korisnici kolektivnog vida smještaja preseliti u potpuno nove i preuređene sobe u Domu penzionera", istakao je Čordaš.

Ugovor za izvođenje građevinskih radova potpisan je sa direktorom preduzeća "Braća Mićić" iz Modriče Radom Mićićem, koji je najavio kvalitetan i brz tempo rada, kako bi se posao završio i prije dogovorenih rokova.

Ovim Projektom sanacije Doma penzionera, predviđena je zamjena krova, stolarije, elektro, mašinskih i vodovodnih instalacija, a u potpunosti će biti preuređeni i mokri čvorovi u svim sobama.

Planirano je i postavljanje nove fasade kao i izgradnja novih soba čime će se znatno povećati smještajni kapaciteti doma.

U okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja - CEB dva, započela je i potpuna rekonstrukcija objekta stare bolnice, budućeg Gorontološkog centra u Derventi u koji će biti smješteno oko 100 lica.

Završetak rekonstrukcije se očekuje do polovine ove godine, a vrijednost ovih radova je oko 1.900.000 KM.

U okviru istog projekta, u Modriči je počela izgradnja 22 individualne stambene jedinice ukupne vrijednosti 1.050.000 KM.

Implementator Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja CEB dva na prostoru Republike Srpske je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica.

Ukupna vrijednost Projekta za područje Republike Srpske iznosi 29.178.194 evra, od čega je 18.169.413 evra kreditnih sredstava, dok je 11.008.781 evro doprinos lokalnih zajednica.

Korisnici kolektivnih vidova smještaja najugroženija su kategorija raseljenih lica i izbjeglica, a samim tim i Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja /CEB dva/, kojim će biti riješeno njihovo stambeno pitanje, predstavlja jedan od najhumanijih poduhvata, kada se govori o zbrinjavanju izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

Realizacijom ovog projekta biće stambeno zbrinute ukupno 694 najugroženije porodice, kroz 18 potprojekata u 15 gradova i opština na prostoru Republike Srpske i to u Derventi, Doboju, Trebinju, Foči, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Modriči, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu, Rudom i Višegradu.