latinica  ћирилица
12/02/2018 |  15:15 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Pomen ubijenim Srbima u selima Potkozarja i Piskavice (VIDEO)

U Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Potkozarju služen je pomen ubijenim Srbima, žrtavama stravičnog pokolja, koji su ustaše počinile u selima Potkozarje i Piskavica, u Drugom svjetskom ratu, 1942.godine.
Potkozarje - godišnjica - Foto: RTRS
Potkozarje - godišnjicaFoto: RTRS

Za samo dva dana ustaše su ubile više od 600 mještana Potkozarja i Piskavice, među kojima i 77-djece.

Slike užasa od 12. februara 1942. godine još su žive u očima 84-godišnje Danke Milaković. U ustaškom pokolju tada je stradalo 11 članova njene porodice, a ona je samo čudom ostala živa.

"Samo ovako zavire, i kažu, ovdje je gotovo. A moj mali brat od sedam mjeseci leži kraj matere, go i bos, pišti. Ali neće da ga ubiju. Kažu, crknuće on od ove zime", priča Danka.

Glavni zadatak nedavno osnovanog Udruženja građana Kozara, jeste da istina o nedužno stradalim Srbima iz tog perioda, konačno izađe na vidjelo.

Nedeljko Milaković predsjednik Udruženja građana Kozara u svakoj porodici, pa i njegovim Milakovićima, Miloševićima, Dobrašima, Šutilovićima, Đuđićima, se u dvorištu nalazi grob žrtava, koji su pobijeni 40-ih godina.

Žrtve ustaških zločina ne smiju biti zaboravljene, poručeno je iz Potkozarja.

"Teško je slušati sjećanja rijetkih preživjelih svjedoka, a onda možemo samo pretpostaviti kolike su bile razmjere tog neviđenog zločina", kaže Dragomir Keserović načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Banjaluka.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, Milenko Savanović ističe da su ova obilježavanja dobra u otom smislu da podsjete šta se sve dešavalo, ali i da mlađe generacije edukuju da im se ne desi to što se dešavalo njihovim precima, djedovima, očevima, koji su nažalost prošli kroz ta stradanja.

U ustaškom krvavom piru u selima pod Kozarom, nestajale su kompletne porodice. Neka ognjišta zauvijek su ugašena, a mnogim stradalima još se ne zna grobno mjesto.

Ipak, da bi uspomena na njih bila sačuvana, pokrenuta je inicijativa za podizanje zajedničkog spomen-obilježja.