latinica  ћирилица
12/02/2018 |  16:14 ⇒ 16:15 | Autor: RTRS

Srpska koordinacija- Pozdravljena namjera da bude riješeno pitanje nestalih

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Јugoslavije /Srpska koordinacija/ pozdravila je susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučić i Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i namjeru da bude riješen problem nestalih, jedno od najbolnijih otvorenih pitanja.
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica - Foto: ilustracija
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih licaFoto: ilustracija

Srpska koordinacija u saopštenju ističe da ozbiljnog rješavanja pitanja nestalih nema ako nema iskrenog pristupa tom problemu i ukoliko i danas postoji više od stotinu poznatih grobnih mjesta Srba u Hrvatskoj koja se, iz nerazumljivih razloga, već 22 godine ne ekshumiraju.

"Verujemo da je i o tome bilo reči u susretu delegacija u Zagrebu, ali nam je žao što o tome nismo čuli ništa na konferenici za novinare", ističe se u saopštenju.

Srpska koordinacija pozdravila je namjeru predsjednika Srbije da primi udruženja porodica nestalih iz Hrvatske i pokuša da pomogne rješavanje pitanja nestalih Hrvata, ali podsjeća da je u posljednje tri godine poslala više molbi za prijem predsjedniku Srbije, koji nije našao vremena za susret.

"Zalažemo se za ravnopravan tretman svih žrtava i u ime porodica srpskih žrtava tražimo da predsednik Srbije primi i delegaciju Srpske koordinacije zajedno sa udruženjima iz Hrvatske, kako bismo u otvorenom i iskrenom razgovoru pokušali da učinimo pomak u rešenjavanju ovog bolnog pitanja", navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA