latinica  ћирилица
12/02/2018 |  16:49 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Savčić: Borcima najpotrebnije jedinstvo (VIDEO)

Јedinstvo boračke organizacije potrebnije je danas nego ikad, rečeno je na slavi Boračke organizacije grada Bijeljina, Sveta tri jerarha.
Boračka - Bijeljina - Foto: RTRS
Boračka - BijeljinaFoto: RTRS

Položaj demobilisanih boraca mora se dalje unapređivati, prije svega kroz zapošljavanje ove populacije, smatraju predstavnici BORS-a.

Gradska boračka organizacija povodom slave, dodijelila je medalje generalu Ratku Mladiću i Zvorničko – tuzlanskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve.

"Svjedoci smo da je u posljednje vrijeme formiran veći broj udruženja, koja okupljaju boračku populaciju, što vodi svojevrsnom razjedinjavanju boraca, a to nije dobro", rekao je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

On kaže da ako neko za vrijeme svog postojanja, ako je to godina, dvije ili tri, ni jednom se ne oglasi po pitanju prava boraca, po pitanju položaja boraca, nego uvijek i isključivo komentariše političke događaje, onda je to upitno o čemu se radi.

Slava Boračke organizacije bila je i prilika za osvrt na slavni ratni put ratnih jedinica, koje su odbranile svoja ognjišta i izgradile Republiku Srpsku.

Živan Filipović načelnik štaba Druge semberske brigade istakao je da su imali pet do šest hiljada ljudi, časnih momaka, koji su prošli kroz brigadu, te se borili da sačuvaju teritorije i nejač.

Borci smatraju da je u Republici Srpskoj dosta urađeno na stambenom zbrinjavanju boračke populacije, kao i obezbjeđivanju redovnih prihoda za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide do četvrte kategorije, ali i da ima prostora da se unaprijedi položaj demobilisanih boraca, prvenstveno kroz zapošljavanje.

"Nadam se da će se status RVI, demobilisanih boraca u nekom narednom periodu popraviti i da će Srpska doživjeti prosperitet, bolju ekonomiju", navodit Miodrag Stevanović predsjednik BO Grada Bijeljina.

Programom stambenog zbrinjavanja obuhvaćen je veliki broj porodica, ali je bez adekvatnog stambenog prostora još tridesetak porodica u Bijeljini, gdje ima oko 30.000 demobilisanih boraca.