latinica  ћирилица
12/02/2018 |  18:04 ⇒ 21:25 | Autor: RTRS

Koliko lokalni budžeti dobijaju od koncesionih naknada? (VIDEO)

Interes Srpske je da oblast koncesija bude uređena, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.
Opština Stanari - Foto: RTRS
Opština StanariFoto: RTRS

Prepreka, kaže, više neće biti prilikom skorog raspisivanja javnog poziva za izvođenje radova na Hidroelektrani Buk Bijela, najavljujući okončanje projekta Dabar u ovoj godini i intenziviranje radova na termoelektrani Gacko 2.

"Uvjeren sam da će, na ovaj način, Srpska sebe legitmisati kao ozbiljnu političku zajednicu, koja svoje zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom drugih uređenih država", istakao je Đokić.

Rasprava o ovom zakonskom prijedlogu bila je povod za prepucavanja koliko je ko, u svom mandatu, uspio da prikupi sredstava od koncesija. Nezavisni poslanik Adam Šukalo, tvrdi da zbog pogodovanja EFT-u, odnosno termoelektrani Stanari, Srpska godišnje gubi deset miliona maraka.

"Јa ovo govorim dvije godine, a sada, kao potvrda, dolazi ovaj zakon", kaže Šukalo.

Ministar Đokić to je odbacio. Ovaj zakon je, ističe, posljedica odluke Vlade iz 2007. godine, kojom je predviđeno ukidanje dvostrukih nameta iz oblasti koncesija.

"Zamislite da se nismo odlučili na to, pa da je investitor napravio termoelektranu u opštini Doboj – Јug, a prevozio ugalj iz rudnika Stanari", navodi Đokić.

Iz Komisije za koncesije poručuju da će od novih zakonskih rješenja korist imati lokalne zajednice: direktnu od koncesija, i indirektnu - u zapošljavanju radnika i ulaganju u razvoj infrastrukture. Najbolji primjer je, kažu, baš termoelektrana Stanari, koja zapošljava više od hiljadu ljudi, i zahvaljujući kojoj je budžet opštine Starani povećan za šest miliona maraka.

"Želim da kažem da će lokalne zajednice, ovim dopunama, biti puno više nagrađivane, pogotovo one nerazvijene", navodi Radenko Đurica predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske. 

Dušan Panić načelnik opštine Stanari kaže da od 200.000 do 250.000 maraka ostvariće više prihoda od koncesinih naknada.

Osim nastojanja da se zakonski, kvalitetnije uredi ova oblast što će, smatraju u Vladi, privući i nove investitore, namjera je i da se sačuva politika izuzetno niskih cijena električne energije, poručio je u završnoj riječi ministar Đokić.