latinica  ћирилица
12/02/2018 |  18:34 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Petrovo: Voda u Sočkovcu ispravna je za piće (VIDEO)

Voda u Sočkovcu ispravna je za piće, utvrđeno je analizama nakon rekonstrukcije izvorišta.
Vodovod Petrovo - Foto: RTRS
Vodovod PetrovoFoto: RTRS

Mještani ovog dijela opštine Petrovo djelimično su odahnuli, ali sumnje u cijeli projekat nisu im otklonjene.

Voda u Sočkovcu, nakon rekonstrukcije izvorišta stigla je u domove mještana. Nadležni kažu da je ispravna za piće, čemu se naročito raduju mještani, jer su danima morali da se snalaze za vodu.

Pojedini mještani sumnjaju u ispravnost vode. Kao dokaz poslali su nam video snimke, na kojima je očita prevelika koncentracija hlora u vodi. Traže da se voda ponovo uzorkuje i pošalje na analizu, ali u prisustvu mještana i stručnjaka. Iz lokalnog vodovoda poručuju da nema razloga za sumnju.

"Nakon nekih pet, šest dana smo dobili uzorak da je voda ispravna za piće i hemijski i bakteriološki. Građani ne treba da brinu, da ne nasjedaju na provokacije i raznorazne stvari", kaže Dragan Stevanović direktor ЈKP "Voda" Petrovo.

Mještani Sočkovca tražili su da se, sa prilaznog puta ka izvorištu, ukloni azbestni kamen, tvrdeći da je otrovan i da bi vremenom mogao da ugrozi vodu, ali su nadležni uvjerenja da, nasut po pristupnom putu, taj kamen ne može da utiče na izvorište.

Pod sumnjom je i iznos projekta rekonstrukcije izvorišta. Dok u vodovodu navode da visina troškova odgovara izvedenim radovima, mještani tvrde da je projekat koštao višestruko više.

"Znači kako može biti isti projekat 2008. i sad, sad kad je materijal jeftiniji nego prije, ne morate biti profesor matematike, vidi se da nešto nije u redu, nešto ne štima", tvrdi mještanin Marko Božić. 

Stevanović ističe da s obzirom da praktično nemaju ništa s tim, nisu izvođači, poručuje mještanima da se obrate nadležnoj instituciji i ministarstvu. On kaže da nema razloga da sumnja.

Projekat rekonstrukcije izvorišta koštao je 124.000. Finansiralo ga je Ministarstvo poljoprivrede. Na izvorištu su sanirani klizište koje ga je ugrožavalo, pet kaptaža i sabirna komora.

Preostalo je još da se uradi obodni kanal i zaštitna ograda oko izvorišta. Iako su se građani žalili i na visinu cijene vode, iz Vodovoda poručuju da neće biti korigovanja cijena. Sve, ipak prepuštaju, lokalnoj skupštini, pod čijom je ingerencijom i ovaj vodovod.