latinica  ћирилица
12/02/2018 |  21:31 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

Knjiga Milutina Živković donosi manje poznate činjenice o ustaškom režimu

Društvo istoričara Srbije "Stojan Novaković" nedavno je objavilo knjigu "Nezavisna Država Hrvatska u Srbiji 1941", autora Milutina Živkovića. Knjiga donosi manje poznate činjenice o ustaškom režimu u Polimlju tokom prvih nekoliko mjeseci okupacije Јugoslavije u Drugom svjetskom ratu.
Milutin Živković - Foto: RTRS
Milutin ŽivkovićFoto: RTRS

Knjiga je nastala kao plod višegodišnjih istraživanja i rada na doktorskoj disertaciji i odnosi se na period ustaškog režima u Priboju, Prijepolju, Sjenici i Novoj Varoši od aprila do septembra 1941. godine.

- Knjiga govori o jednom periodu u kome je režim iz Zagreba pokušao da pusti još jedan pipak na teritoriju Srbije, pored onog koji je bio u Sremu i koji je dosegao Zemun. Dakle, taj jedan pipak je trebalo da, na tragu austrougarskih planova iz 19. vijeka, ide sve do Novog Pazara kroz prostor današnjeg Starog Rasa, odnosno Stare Raške - navodi autor.

Organi ustaške uprave su se oslanjali u radu na rasističke zakone koji su bili na snazi širom Pavelićeve države. Zbog prisustva vojske Sila osovine, ustaške vlasti nisu smjele da sprovedu naređenja o masovnom ubijanju Srba, koja su bila izdata u Polimlju, ali gnusne egzekucije ukazuju na to da bi se, da se ustaški režim zadržao duže od septembra 1941. godine, srpski narod suočio s progonom koji je doživio u drugim dijelovima NDH, kaže Živković.

- Ustaška vlast se oslanjala, prije svega, na domaće muslimane koji su još od početka okupacije 141. godine, što je dokumentovano u izvorima, tražili proširenje, tj. pripojenje Bosni i Hercegovini, odnosno pripajanje NDH i takođe dijelu muslimana iz drugih krajeva NDH, prije svega iz Bosne iz Sarajeva, koje je kadrirao Pavelićev povjerenik za BiH profesor Hakija Hadžić - ističe Živković.

U izradi knjige autor je koristio arhivske materijale, memoarsku građu i štampu iz tog vremena, a djelo je dopunjeno i fotografijama. Ova knjiga dragocjen je doprinos rasvjetljavanju ove, do sada, istoriografski nedovoljno obrađene teme.