latinica  ћирилица
13/02/2018 |  09:55 ⇒ 10:46 | Autor: RTRS

Linta: Posjeta predsjednika Vučića - veliko ohrabrenje za Srbe

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas u Vrginmostu da posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj predstavlja veliko ohrabrenje za Srbe koji tamo žive i naglasio da je potrebno uspostaviti stalni dijalog i pravično i trajno riješiti otvorena pitanja.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On je naglasio da se preostali Srbi u Vrginmostu, koje će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas posjetiti, kao i u ostalim povratničkim mjestima suočavaju sa brojnim problemima, prije svega onim egzistencijalnim i ukazao na potrebu da se obezbijedi ulaz srpskog kapitala u Hrvatsku kako bi povratnici dobili šansu da se zaposle.

Linta je za "Pink" izjavio da je potrebno trajno riješiti i problem upotrebe maternjeg jezika i pisma, jer se Zakon o jeziku i pismu, kada je riječ o Srbima, i dalje ne poštuje.

Govoreći o ponovo pokrenutom pitanju ratne odštete Linta je rekao da je to veoma važno pitanje, posebno iz ugla Srba koji su živjeli i žive u Hrvatskoj, jer je u akcijama paravojne milicije Hrvatske minirano i devastirano preko 10.000 objekata u vlasništvu Srba.

Izvor: SRNA