latinica  ћирилица
13/02/2018 |  10:58 | Autor: RTRS

SAD: Demokrate traže uvođenje novih sankcija Rusiji

Senatori Demokratske stranke traže uvođenje novih sancija Rusiji i kritikuju predsjednika Donalda Trampa što to već nije odobrio, dok zvanična Moskva tvrdi da SAD nastoje da sankcijama istisnu ruske ekonomske interese i zauzmu njeno mjesto.
Senat SAD - Foto: Screenshot
Senat SADFoto: Screenshot

Moskva pažljivo prati dejstva Vašingtona kada je riječ o sprečavanju ruske vojne industrije da stigne na tradicionalna i nova tržišta.

Očigledno je da su sankcije već postale instrument za nelojalnu ekonomsku konkurenciju, ističe predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Zamir Kabulov.

Kada je riječ o vojnotrgovinskoj sferi, to pogađa i interese nacionalne bezbjednosti zemalja koje u Rusiji vide stabilnog isporučioca naoružanja.

"Vidimo da sankcionu politiku Vašingtona sa negodovanjem dočekuje sve veći broj država koje su pod njenim udarom", napominje Kabulov, komentarišući pitanje da li će američke sankcije uticati na isporuke ruskog naoružanja Indiji i Pakistanu.

Rusija i Indija imaju stabilan rast saradnje u vojnoj sferi tokom posljednjih godina, uprkos nastojanjima SAD da to spriječe sankcijama.

Administracija Baraka Obame je krajem decembra 2016. godine usvojila paket antiruskih sankcija zbog navodnog "miješanja u američke izbore" i "pritiska na diplomate SAD" koji rade u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodi da se SAD po cijelom svijetu miješaju u tuđe spoljnopolitičke procese, ali zato vrijeđaju Rusiju tvrdeći da se navodno miješala u američke izbore, iako za Moskvu takvo miješanje nema smisla, prenosi "Sputnjik".

Izvor: Srna