latinica  ћирилица
13/02/2018 |  11:08 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Dodik: Ne bježim od kandidature za člana Predsjednišva BiH (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući u emisiji "Pošteno" Federalne televizije, poručio je da ne bježi od kandidature za člana Predsjedništva BiH na predstojećim oktobarskim izborima, ali da je još rano govoriti o ovom pitanju.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je ponovio da će o njegovoj kandidaturi odlučiti organi SNSD-a i da njihovu odluku neće moći odbiti. Naglasio je i da je siguran u pobjedu svoje stranke na svim nivoima.

Ako bude izabran za člana Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da će jedna od prvih tema sjednica biti poštovanje Ustava BiH. Naglasio je da neće dozvoliti zloupotrebu Predsjedništva i Savjeta ministara, koje treba da bude pomoćni organ Predsjedništva BiH.

- Ako i hipotetički budem to, svakako će to biti poštovanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma. Postaviću sve teme u vezi sa funkcionisanjem Ustava BiH na dnevni red i ne bih dozvolio bilo kakvu zloupotrebu Predsjedništva BiH u smislu samog Savjeta ministara, koje je po Ustavu definisano kao pomoćni organ Predsjedništva BiH. U toj situaciji bih Savjet ministara BiH postavio u funkciju pomoćnog organa Predsjedništva, jer to piše u Ustavu, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da teško može doći do pomirenja naroda u BiH, s obzirom na to da su svi zarobljeni u svojim istinama bez sposobnosti za kompromis i konsenzus, ali da treba težiti međusobnom uvažavanju i očuvanju mira i stabilnosti.

- Najvažnije je da vlada mir. A što se tiče samog pomirenja to jeste plemenita ideja, ali ne treba imati neke iluzije s obzirom na istorijsko nasljeđe, pogotovo na događaje iz posljednjeg građanskog rata koji pokazuju da svi pokušaji građenja tog pomirenja nisu išli u pravcu stvaranja dobrog osnova za građenje povjerenja među narodima u budućnosti, istako je Dodik.

Dodik je rekao i da je gotovo nemoguće stvarati pomirenje uz uplitanje međunarodnog faktora i uz ulogu koju je odigrao Haški tribunal.

- Haški tribinal je za nas Srbe bio navijački, nije bio pošten i nije dao osnova za pomirenje, jer je htio samo da osudi jednu stranu. S druge strane, Hrvati sada imaju svoju percepciju o Haškom tribunalu u svjetlu posljednje presude "šestorci" i, naravno, Bošnjaci koji misle da je bilo malo sve što je Hag uradio protiv Srba i Hrvata. Sa takvim bazičnim razilaženjem veoma je teško bilo šta postići, osim nekog kurtoaznog pozivanja na pomirenje, poručio je Dodik.

Kada je riječ o promjenama Ustava Republike Srpske, predsjednik Srpske je istakao da je SNSD napravio prijedlog i da će tražiti konsenzus svih srpskih političkih stranka. Za referendum je rekao da je to legitimni instrument u Srpskoj i da mu je žao što nisu imali opšti konsenzus o njemu, ali da otcijepljenje Republike Srpske nije na dnevnom redu niti jednog organa.