latinica  ћирилица
13/02/2018 |  12:48 | Autor: RTRS

Crnadak: BiH opredijeljena za borbu protiv terorizma

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas u Kuvajtu da BiH ostaje snažno opredijeljena da bude dio globalne borbe protiv terorizma.
Igor Crnadak - Foto: RTRS
Igor CrnadakFoto: RTRS

Na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv "Islamske države", Crnadak je naglasio da će BiH nastaviti da podržava Koaliciju u diplomatskom i političkom smislu, ali i, u skladu sa svojim mogućnostima, u formi materijalne pomoći, nakon dosadašnjih donacija od ukupno oko 1.100 tona municije za iračku vojsku.

Crnadak je predstavio i dosadašnje zakonodavne aktivnosti BiH na polju sprečavanja odlaska na strana ratišta, strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma i onemogućavanja finansiranja terorističkih aktivnosti, saopšteno je iz Ministarsva inostranih poslova BiH.

Pozivajući se na stalnu potrebu poboljšanja saradnje između zemalja Koalicije, Crnadak je naveo da represija sama ne može zaustaviti širenje opasnih ideologija, već da je uporedo potrebno raditi na smanjenju siromaštva, poboljšanju obrazovanja, kao i kontinuirano raditi na jačanju saradnje u vezi političkih, ekonomskih i bezbjednosnih pitanja, koji su ključni pokazatelji koji govore o spremnosti društva za borbu protiv radikalizma i terorizma.

Prije početka sastanka, Crnadak se susreo sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, koji je sa ministrom inostranih poslova Kuvajta Šejkom Sabahom Kalidom Al-Hamadom Al-Sabahom, pozdravio učesnike ovog skupa.

Na sastanku, kom su prisustvovali predstavnici 68 zemalja, te predstavnici EU, NATO-a i Interpola, prezentovan je najnoviji izvještaj o situaciji na terenu i vojnim uspjesima Koalicije protiv "Islamske države" u posljednjih godinu dana na teritoriji Sirije i Iraka.

Izvor: SRNA