latinica  ћирилица
13/02/2018 |  14:19 | Autor: RTRS

Doboj: Izvinjenje gradonačelnika ili zaštita ugleda pred nadležnim organima

Predstavnici Osnovne škole "Dositej Obradović" u Doboju ponovili su zahtjev gradonačelniku Obrenu Petroviću da uputi javno izvinjenje zbog izjave da u ovoj školi "postoje određeni međunacionalni problemi", u suprotnom su najavili da će potražiti zaštitu prava i ugleda škole pred nadležnim organima i institucijama.
Doboj - škola - Foto: RTRS
Doboj - školaFoto: RTRS

"Gradonačelnik se grubo našalio sa nama i našom inteligencijom", rekao je novinarima predsjednik Školskog odbora Dario Đurić, podsjetivši da je Petrović upravi škole poslao dopis u kojem traži informacije o stanju u ovoj ustanovi, ali da je prije odgovora izašao u javnost sa izjavom "da se dešava neka diskriminacija".

On je ponovio da u ovoj školi nema netrpeljivosti, neravnopravnosti ili diskriminacije po nacionalnoj osnovi.

"Јasno je na koga je upereno sve ovo. Međutim, direktor škole ne radi sa učenicima i ta prozivka svjesno ili ne uperena je protiv nas nastavnika", rekao je Đurić.

Učiteljica Azijada Lukić istakla je da rad škole unaprijeđen tokom mandata aktuelnog direktora Vedrana Gligorića.

"Naša ustanova je zloupotrijebljena, pa onda mi radnici. To je politički napad na našeg direktora kojeg on /Petrović/ želi lično da smijeni. Bez obzira što škola ima veliki procenat muslimanske djece, nikada nismo doživjeli da direktor diskriminiše djecu ili vrši na nas pritisak", navela je Lukićeva.

Voditelj produženog boravka Edin Јunuzović demantovao je izjavu gradonačelnika Petrovića da u ovoj školi ima nacionalne netrpeljivosti među učenicima.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović izjavio je ranije da ima saznanja da postoje određeni međunacionalni problemi u Osnovnoj školi "Dositej Obradović", koju, kako kaže, pohađa 60 odsto bošnjačke djece.

"Tražili smo od direktora škole da o tome dostavi pisanu informaciju i upoznaćemo Skupštinu grada o tim dešavanjima sve s ciljem da imamo što manje problema i da kao Grad i dalje budemo prepoznatljivi po toleranciji", rekao je Petrović.

Predstavnici škole su, nakon toga, održali konferenciju za novinare na kojoj su istakli da je na održanoj sjednici Nastavničkog vijeća, Školskog odbora i Vijeća roditelja konstatovano da izjava gradonačelnika nije utemeljena i da se od Petrovića očekuje javno izvinjenje zbog narušavanja ugleda škole.

Uslijedilo je Petrovićevo obraćanje medijima koje je izazvalo dodatno nezadovoljstvo u Osnovnoj školi "Dositej Obradović".

"Želim da se izvinim učenicima, prosvjetnim radnicima i roditeljima što imaju takvog direktora koji je na čelu takve ustanove, koji prvo po nacionalnoj strukturi ne bi trebalo da bude direktor, već bi na tom mjestu trebalo da bude Bošnjak, s obzirom na to da ima više od 60 odsto učenika druge nacionalnosti", rekao je Petrović.

Izvor: Srna