latinica  ћирилица
13/02/2018 |  14:41 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Srpske žrtve rata se moraju poštovati (VIDEO)

Porodice zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske oštro su danas osudile izjavu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da je u Srebrenici počinjen genocid i da Srbi moraju da prođu katarzu.
Porodice poginulih: Srpske žrtve se moraju poštovati - Foto: RTRS
Porodice poginulih: Srpske žrtve se moraju poštovatiFoto: RTRS

Predstavnici ove organizacije istakli su da je to Mektićev lični stav i da takve izjave, kao predstavnik Srba u institucijama BiH, ne bi smio da iznosi.

Radojka Filipović, predsjednica Skušpštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, kaže da su činjenice da se u Srebrenici desio veliki zločin, ali da se dogodio i veliki zločin nad Srbima u tom regionu i da je ubijeno više od 3.000 Srba.

Marko Grabovac, član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH, kaže da Mektiću ne pristaje takva izjava.

- On bi trebalo da se više zainteresuje za srpske žrtve, a ti predmeti su nadomak Tužilaštva BiH gdje može da provjeri kada smo predali dokaze o zločinima za koje niko nije procesuiran - istakao je Grabovac.

On je poručio da se ne smije potcjenjivati nijedna žrtva rata u BiH, bez obzira na ime, pa tako ni srpske žrtve.

Podsjetio je da su predstavnici srpskih žrtava rata tražili prijem u bh. institucijama, kao što su Predsjedništvo BiH i Savjet ministara, kako bi im prenijeli određene potrebe i probleme u pogledu traženja nestalih lica, ekshumacija i identifikacija, ali da do toga nije došlo, iako su prošli svi rokovi.

On je istakao da bi članovi Kolegijuma direktora Instituta trebalo više da se pozabave radom ove institucije i da ne sugerišu članovima Savjetodavnog odbora kako da se ponašaju.

Grabovac je najavio da će u organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila 20. februara u Banjaluci biti održan okrugli sto o temi procesa traženja nestalih lica u BiH na koji su pozvani relevantni pojedinci i predstavnici institucija koji se bave procesom traženja nestalih lica.

Predsjednik Odbora djece potomaka poginulih boraca pri Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Goran Timotija rekao je da je zapošljavanje djece poginulih boraca jedan od najvećih problema u Republici Srpskoj, ističući da se trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi 1.034 djece poginulih boraca i nestalih civila.

On je rekao da u Republici Srpskoj od 2013. godine postoje tri programa zapošljavanja ove kategorije građana - zapošljavanje pripravnika, pomoć u zapošljavanju kod poslodavaca i samozapošljavanje djece poginulih boraca.

Timotija je naveo da je od 2013. godine zaposlen 231 pripravnik, 868 djece je prošlo kroz program samozapošljavanja, dok na pripravnički staž trenutno čeka 130 djece sa visokom stručnom spremom.

Izvor: RTRS/SRNA