latinica  ћирилица
13/02/2018 |  15:29 ⇒ 15:42 | Autor: RTRS

Herceg Novi- Za sanaciju kuće Ive Andrića 190.000 evra

Opština Herceg Novi obezbijedila je više od 190.000 evra za sanaciju kuće nobelovca Iva Andrića u okviru projekta koji finansira EU.
Herceg Novi - Kuća Ive Andrića (Foto:novosti/ V.Vujnović) -
Herceg Novi - Kuća Ive Andrića (Foto:novosti/ V.Vujnović)

Riječ je o projektu "Očuvanje, unapređenje i promovisanje prirodnog i kulturnog nasljeđa primorskih zajednica kroz jačanje modela eko-muzeja čiji je cilj pametno i održivo upravljanje turizmom", saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Ova primorska opština je preko Kancelarije za međunarodnu saradnju aplicirala na prvi poziv IPA programa prekogranične saradnje Italije, Albanije i Crne Gore u okviru koga je projekat i odobren.

Partneri sa kojima će ovaj projekat biti realizovan su Agencija za lokalnu demokratiju iz Crne Gore, Regionalna razvojna agencija, opština Himara iz Albanije, te opština Trikaze iz regije Pulja u Italiji.

Vrijednost projekta za Opštinu Herceg Novi iznosi 190.706 evra, uz mogućnost neznatnog umanjenja u procesu pripreme potpisivanja ugovora sa predstavnicima EU, dok je ukupna vrijednost projekta 1.439.385 evra.

Sredstvima iz projekta biće finansirani radovi na kompletnoj obnovi postojećeg zdanja na Toploj, uz očuvanje autentičnog izgleda kuće i dvorišta.

Nakon toga će dio sredstava biti usmjeren na unapređenje turističke ponude u kući Nobelovca i to kroz pametne digitalne sadržaje koji će biti definisati tokom realizacije projekta.

Izvor: SRNA