latinica  ћирилица
13/02/2018 |  15:42 ⇒ 18:56 | Autor: RTRS

Šamac- Sjećanje na branioce Srpske (VIDEO)

Polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje za 362 poginula branioca Srpske, u Šamcu su obilježeni Dan boraca Republike Srpske i Dan Prvog srpskog ustanka.
Šamac- Položeni vijenci povodom Dana boraca - Foto: RTRS
Šamac- Položeni vijenci povodom Dana boracaFoto: RTRS

Na akademiji su proglašeni pobjednici likovnog i literarnog konkursa koji je raspisala opštinska Boračka organizacija o temama patriotizma i ulozi Spomenka Gostića, najmlađeg borca Vojske Republike Srpske u odbrani otadžbine.

Obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka simbolizuje borbu srpskog naroda za slobodu i obavezuje nas i generacije koje dolaze na čuvanje uspomena na heroje koji su život dali za Republiku Srpsku, poručeno je iz Šamca.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Šamac, Lazar Blagojević, istakao je da se na taj način dokazuje da postoji kontinuitet neprestane borbe srpskog naroda na ovim prostorima za slobodu i za svoju državu.

Načelnik opštine Šamac, Đorđe Milićević, rekao je da se budućim generacijama mora ostaviti sjećanje na ljude koji su dali život za Republiku Srpsku i za opstanak na području Posavine, posebno Šamca.

Na svečanoj akademiji uručene su nagrade pobjednicima literarnog i likovnog konkursa, koji je raspisala Opštinska boračka organizacija za učenike osnovne i srednje škole.

Pobjednica literarnog konkursa u kategoriji učenika osnovne škole, Ivana Ristanić, naglasila je da ju je za njen rad
inspirisao mladi Spomenko koji je umro kada je bio njenih godina i koji je dao život za našu otadžbinu.

Predsjednik komisije Milovan Dujković naveo je da se na ovaj način učenicima pruža šansa da izraze svoja patriotska osjećanja, da kažu nešto o veličini našega Otadžbinskoga rata, da se sjete onoga što su pročitali u knjigama i novinskim člancima o istaknutim pojedincima.

Proglašeni su i pobjednici šahovskog turnira, upriličenog u čast Dana boraca.