latinica  ћирилица
13/02/2018 |  15:50 ⇒ 18:27 | Autor: RTRS

Autor spomenika Bitke na Sutjesci: Monument nije ugrožen (VIDEO)

Spomenik Bici na Sutjesci u Dolini heroja na Tjentištu, jedan od najljepših u svijetu izgrađen u dvadesetom vijeku, nije u opasnosti od klizišta koje se pojavilo prije deset dana, a u to se uvjerio i njegov idejni tvorac, poznati svjetski vajar Miodrag Živković.
Miodrag Živković - Foto: SRNA
Miodrag ŽivkovićFoto: SRNA

Idejni tvorac spomenika Bici na Sutjesci, podizanog početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, vajar Miodrag Živković, tvrdi, budući da poznaje teren na kojem se nalazi, spomenik nije u opasnosti. Na Tjentištu, kada se gradio Memorijalni kompleks, proveo je mnogo vremena, zbog čega uvjerava da ni spomen-kosturnici ne prijeti obrušavanje.

- Kosturnica je na zdravom terenu, koji nije obrađivan, tako da će ostati. Prostor gdje se nalazi spomenik je obrađivan, skidana je zemlja i bacana nizbrdo, ali bez obzira na to, on neće biti pomjeren - pojasnio je Živković.

Univerzitetski profesor vajarstva (92) smatra da bi iznad spomenika trebalo podići kanal i nekoliko potpornih zidova čime bi se trajno riješio problem oticanja vode. Geolozi iz Hidroelektrana na Trebišnjici već utvrđuju stanje na terenu. 

Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka Sutjeska, kaže da će geolozi do kraja sedmice završiti potrebna mjerenja, te da bi za nekih 25 dana trebalo da bude završen kompletan projekat. Naveo je i da će na proljeće biti nastavljeno izbjeljivanje i uređenje spomenika, prema Živkovićevim preporukama. Spomenik će nakon završetka svih faza obnove biti u snježno bijeloj boji najmanje 30 godina.

Za izradu projekta zaduženi su stručnjaci iz Instituta za urbanizam i građevinarstvo Republike Srpske kojima je povjeren posao sanacije klizišta.

Profesor Živković je podsjetio i da će svjetski poznati Muzej savremene umjetnosti MoMa u Njujorku u julu organizovati izložbu o arhitekturi u Јugoslaviji, na kojoj će biti predstavljen i spomenik na Tjentištu.