latinica  ћирилица
13/02/2018 |  15:56 ⇒ 16:14 | Autor: RTRS

Kovačević: Odnos Srba i Hrvata u BiH model za restart sveukupnih srpsko-hrvatskih odnosa

Ne možemo zaboraviti da su srpsko-hrvatski odnosi izuzetno osjetljiva, a možemo reći da su čak i bolna politička tema i u srpskom i u hrvatskom javnom prostoru, izjavio je Radovan Kovačević, član GO SNSD-a za Dnevnik.ba.
Radovan Kovačević (Foto: http://www.srpskacafe.com) -
Radovan Kovačević (Foto: http://www.srpskacafe.com)

- Odnos između Srba i Hrvata u BiH sigurno može i treba poslužiti kao model za racionalan restart sveukupnih srpsko-hrvatskih odnosa, ali i odnosa između Srbije i Hrvatske, kao zemalja matica svih Srba i Hrvata, rekao je Kovačević.

Kovačević je mišljenja da je na osnovu modela srpsko-hrvatskih odnosa u BiH, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, prilikom posjete Zagrebu predložio inicijativu o verbalom nenapadanju zvaničnika.

- Mislim da je to dobro prepoznao i predsjednik Vučić i da je upravo na osnovu tog modela i nastupio sa inicijativom o međusobnom verbalnom nenapadanju. Njegova rečenica da Srbi i Hrvati imaju sukobe oko prošlosti, ali da nemaju sukobe oko budućnosti, potpuno je tačna i sigurno već ranije prepoznata od srpskih i hrvatskih lidera u BiH, naglasio je Kovačević.

Dodao je da posjetu sigurno možemo ocijeniti kao pozitivnu, jer je jako bitno i, za početak sasvim dovoljno, da se srpski i hrvatski lideri redovno susreću i razgovaraju.

- Ne možemo zaboraviti da su srpsko-hrvatski odnosi izuzetno osjetljiva, a možemo reći čak i bolna politička tema i u srpskom i u hrvatskom javnom prostoru. Zato ne smijemo imati ni prevelika očekivanja, zaključio je Kovačević.

Izvor: Dnevnik.ba